hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Kalóriaszámlálással a kövérség ellen az amerikai gyorséttermekben

Az ételek kalóriértékének feltüntetésével akarnak harcolni az amerikai gyorséttermek a lakosság kövérsége, illetve az ellen a vád ellen, hogy ők is felelősek a fogyasztók túlsúlyossá válásában.

A legnagyobb gyorséttermi hálózatok közölték: támogatják az arra irányuló törekvéseket, hogy szövetségi törvény írja elő a kalóriatartalom feltüntetését.

A húsz vagy több étteremmel rendelkező láncoknak kötelező lenne megjelölniük az ételeket és árakat ismertető menütáblán minden egyes tétel mellett a vonatkozó kalóriainformációt. Így a vendégek egy pillantással felmérhetnék, mennyi kalóriát visznek be a rendelt ételekkel. A vendégek kérésére az éttermeknek további információkkal is kell majd szolgálniuk az ételek összetételéről, például arról, hogy azok mennyi cukrot, sót vagy koleszterint tartalmaznak.

Az ételek kalóriatartalmának és összetevőinek feltüntetéséről szóló előírás bekerülhet az egészségügyi reformcsomagba, amelyet a kongresszus várhatóan heteken belül megvitat.

„Amerikában elhízási járvány van, amelyet országos szinten kell kezelni” – mondta Lisa Murkowski szenátor, aki több szenátortársával együtt az erre vonatkozó törvényi előírást szorgalmazza. Szerinte ez egy olyan kompromisszum, amely lehetővé teszi, hogy az amerikaiak már az ételek megvásárlása előtt informálódhassanak azok tápanyagtartalmáról.

A szövetségi államok szintjén már több helyen törvény rendelkezik az említett ételinformációk feltüntetéséről; a gyorséttermek számára ezt először Kaliforniában tették kötelezővé tavaly ősszel. A New York-i éttermekben tavaly óta szintén olvashatók az ételek nevei és az árak mellett a kalóriaadatok. Tucatnyi további államban is fontolgatják ilyen törvény elfogadását.

Az országos gyorséttermi hálózatok szerint szövetségi szintű szabályozásra van szükség ahelyett, hogy minden állam a saját útját járva írja elő, milyen adatokat kell feltüntetni. Az éttermek az egységes törvényi szabályozással meg akarják előzni a fogyasztók által ellenük indítandó esetleges pereket.

Az Egyesült Államokban évek óta mind riasztóbb adatok látnak napvilágot a lakosság elhízásáról, egyre több kórosan kövér embert látni. A statisztikák szerint a felnőttek egyharmada elhízottnak számít: a népesség szóban forgó hányadánál nagyobb a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és más egészségügyi rendellenességek kialakulásának kockázata.

Hofer László, MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés