hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kalmár-díjat kapott Szabó Bálint

A Neumann Társaság éves konferenciáján Szabó Bálintnak adta át a kitüntető Kalmár-díjat az Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) koncepciójának kidolgozásáért és fejlesztéséért, tudatta az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ közlése nyomán a Weborvos.

A Kalmár-díjjal a számítástechnika alkalmazása területein elért kimagasló eredményeket ismeri el a Neumann Társaság. A laudációban elhangzottak szerint a pandémia során a mindennapok részévé vált Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy rendkívül összetett informatikai rendszer, amelynek megalkotása kiemelkedő tudományos teljesítmény, írja a lap.

Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetője az EESZT koncepciójának megalkotását és a rendszer kidolgozását kezdettől fogva vezeti. 2014-től szakmai irányítása alatt jött létre az a szakértői team, akik részt vettek a tér kialakításában. ​A díjjal a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság azon elkötelezettségét is jelzi, hogy az informatika eredményeinek társadalmi hasznosítása terén elért eredmények minél szélesebb körben ismertté és elismertté váljanak” – áll a laudációban.

A Kalmár-díj a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság második legnagyobb kitüntetése, Kalmár Lászlóról a Szegedi Tudományegyetem professzoráról kapta a nevét, akit Magyarországon a kibernetikai tudományok atyjaként tartanak számon. A díjat 1976 óta adományozzák a számítástudomány gyakorlati alkalmazásában élenjáró szakértőknek.

(forrás: WebOrvos)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!