hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kábítószerhelyzet Európában

Sokévi növekedés után javultak a kábítószeres halálozás mutatói; sok országban stabilizálódott a heroinfogyasztás mértéke és az új EU-tagállamok némelyikében lassulni látszik a HIV-járvány terjedése az intravénás kábítószer-élvezők körében. Amellett, hogy egyre intenzívebbé válnak a kábítószerekkel kapcsolatos ártalom csökkentésére irányuló intézkedések, a kábítószerfüggők számára Európa legtöbb országában biztosított és egyre könnyebben elérhető a kezelés.
Mindezt az Európai Unió lisszaboni székhelyű kábítószerügyi központja, a European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) igazgatója, Georges Estievenart közölte, azt követően, hogy tavaly novemberben nyilvánosságra hozták a szervezet éves jelentését az Európai Unió és Norvégia kábítószerhelyzetéről.
Az EMCDDA adatai szerint az unióban változatlanul a kannabisz a leggyakrabban fogyasztott tiltott szer, amelyet minden ötödik felnőtt európai legalább egyszer kipróbált életében. Bár a legtöbben csak alkalmanként és csak bizonyos ideig használják a kenderből előállított kábítószereket, a jelentés rámutat, hogy a közelmúltban kannabiszt fogyasztó 15–16 éves tanulók 15 százaléka rendszeresen – évente legalább 40 alkalommal – fogyaszt marihuánát vagy hasist.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés