hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Júliustól új egészségügyi struktúra

Hétpecsétes titokként kezeli egyelőre az egészségügyi államtitkárság a kórházi struktúra átalakítására vonatkozó adatokat. A közvélemény tehát mit sem tud arról, hogy a lakóhelyéhez közeli fekvőbeteg-ellátó intézményben júliustól milyen változások lesznek – írja a Magyar Nemzet.

A kórházvezetők is csak saját magukat érintően kaptak írásos tájékoztatót, tehát ők sem ismerik, hogy a szomszédos intézményben milyen átalakulás várható.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy még a múlt héten is zajlottak politikai egyeztetések, s történtek változások a korábbi elképzelésekhez képest. Nem véletlenül próbálja a nyilvánosságot kizárni az államtitkárság. Korábban éppen a lapban jelent meg egy lista a Közép-Magyarországon tervezett változásokról, amely azonnal a politikai és szakmai támadások kereszttüzébe került.

– Hamarosan minden intézményt határozatban tájékoztatnak a rá vonatkozó változásokról: az új kapacitásról, azaz az ágyszámról, az ellátandó területről, valamint a progresszivitási szintekről, tehát arról, hogy a különböző szakmákban milyen szintű beavatkozásokat végezhetnek. Ezek alapján pedig megkötik az új finanszírozási szerződéseket – mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette: az új struktúra júliusi életbe- lépése a funkcióváltó kórházak esetében jelent majd alapvető változásokat.

Ezekben profilok, osztályok szűnnek meg, illetve alakulnak át. A kórházszövetség elnöke is megerősítette, hogy intézmények nem szűnnek meg. Közlése szerint a funkcióváltás nagyjából 15-17 kórházat érint, ez jellemzően azt jelenti, hogy bizonyos aktív fekvőbeteg-ellátási feladatok megszűnnek, ezek helyett krónikus rehabilitációs, illetve járóbeteg-ellátási és sürgősségi fejlesztések történnek.

Semmilyen szakmában, semmilyen progresszivitási szinten senki nem maradhat ki a rendszerből – szögezte le. Rácz Jenő szerint a struktúraátalakításból a finanszírozási csúszások miatt az év végéig óriási megtakarítások nem várhatók. A kórházszövetség elnöke utalt arra, hogy a struktúraátalakítást az egészségügyi államtitkárság és a kórházvezetők között lezajlott hosszas és részletes egyeztetéssorozat előzte meg. Hozzátette, hogy Cserháti Péter helyettes államtitkárral pünkösdhétfő éjjelén fejezte be az utolsó egyeztetést.

hirdetés

Könyveink