hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Júliustól országos várólistát ígérnek

Júliusra elkészülhet az egységes, országos várólista az egészségügyben. Az egyes intézmények várólistáit az OEP fogja „összefésülni”, kiszűrve ezzel a párhuzamosságokat – emlékeztet a szoljon.hu.

A hivatalos várólistákat néhány évvel ezelőtt hozták létre. A döntést akkor az indokolta, hogy a betegek ne hálapénz ellenében kerüljenek előrébb az orvosok noteszeiben, a változás pedig saját kódjaikkal követhető legyen az érintettek számára is az intézmények honlapján. Ráadásul mióta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár meghatározza, hogy havonta hány műtétet finanszíroz – ez a teljesítményvolumen-korlát, azaz TVK – a kórházak jóval kevesebb műtétet tudnak elvégezni, mint korábban. Ez pedig szintén várólisták összeállítására ösztönözte az intézményeket. A felügyeletnek rendszeresen meg kell küldeni egyes szemészeti, fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, ortopédiai, illetve kardiológiai jellegű beavatkozásra várók műtéteinek tervezett időpontját.

A mostani változásoktól elsősorban azt várják, hogy egységesebb, tisztább lesz a kép, megszűnnek a most még mindennaposnak számító párhuzamosságok. Ennek köszönhetően az egyes intézmények várólistái is rövidülhetnek, hiszen kiesnek belőlük azok a páciensek, akiken más kórházban időközben már elvégezték a szükséges beavatkozást.

A kórházigazgatók véleménye és további részletek a hétfői Új Néplapban

(forrás: szoljon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés