hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Jubileumi konferencia

A gyermekorvoslásban is reform kell

Azért szeretek a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) összejöveteleire járni, mert ott mindig gyakorlati problémákat vetnek fel. Ezekre pedig konkrét, gyakorlati megoldásokat javasolnak, és nem világ-, vagy országmegváltó egészségügyi szólamokat, közhelyeket hallok. Nem csalódtam most sem, az egyesület 10., jubileumi konferenciáján.

Az OEP részéről Dósa Csaba főigazgató-helyettes és Kőrösi László főosztályvezető-helyettes ülte végig az egyik estébe nyúló ülést. Körösi adatokkal dokumentált előadásából megtudhattuk, hogy a korábbi emelkedéssel ellentétben, tavaly azért (is) stagnált, illetve esett viszsza valamelyest az alapellátás átlagos pontértéke, mert a zárt kasszából komoly összeget kellett átcsoportosítani más feladatokra, például a hajléktalanok egészségügyi ellátása országos rendszerének, centrumainak kialakítására.

Kiderült az is, hogy bár országosan egyelőre csak 10 betöltetlen gyerekkörzeti állás van, a szakma elöregedése, az utánpótlás hiánya és a praxisok eladhatatlansága miatt ez a szám emelkedni fog, tehát nem halasztható sokáig a reform. Ezek közül Dósa Csaba a nagyobb bátorságot és rugalmasságot igénylő változtatásokat, például a kistérségekben a földrajzi határok megszüntetését, mobil orvosi teamek létrehozását, a csoportpraxis támogatását tartja megfontolandónak. Nem odázható el a háromszintű ellátás fokozatos kétszintűvé alakítása, azaz a középső, szakrendelői szint fokozatos beolvasztása az intézményi és az alapellátási konzíliumi és szakambuláns rendszerbe. Ez egyébként elfogadott uniós gyakorlat, de legalábbis stratégia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés