2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Jubilált a Fogorvoskar Debrecenben

Hazai és európai szinten is modellértékű a Debreceni Egyetem fogorvosképzése – hangzott el a Fogorvostudományi Kar alapításának 15. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen január 28-án.

Kapcsolódó cikkek

A Fogorvostudományi Kar a Debreceni Egyetem egyik legfiatalabb kara, de a debreceni fogorvosképzés mégis nagy múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkezik – hangsúlyozta köszöntőjében Bágyi Kinga dékán. Beszédében kiemelte, hogy az intézményben zajló elméleti és gyakorlati oktatómunka európai mértékkel mérve is modellértékű.

A karrá alakulás történelmi előzményeiről Kelentey Barna egyetemi docens tartott előadást, felidézve a jogelőd intézmények, egyebek mellett a Stomatológiai Klinika 1940-es alapítását. A több mint hat évtizedet átölelő visszaemlékezésében szót ejtette továbbá a fantomgyakorlók és a körkezelő létrehozásról is. A hazánkban második önálló, egyben első vidéki Fogorvostudományi Kar csaknem hetvenéves fejlődés eredményeként 2003-ban jött létre.

Az oktatás, a betegellátás és a kutatás kari keretek között a leghatékonyabb, ezért a karrá alakulás kulcsfontosságú volt. A fogorvostudomány speciális, mert az oktatás és betegellátás szorosan összekapcsolódik, a hallgatók már negyed és ötödévben tevékenyen részt vesznek a betegellátásban. Az új eljárásokat bevezetéséhez pedig tudományos kutatások szükségesek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Márton Ildikó, a kar alapító dékánja.

A fogorvos szak a Debreceni Egyetem egyik legnépszerűbb képzése. A professzor szerint a sikerhez az angol nyelvű képzés elindítása is hozzájárult, hiszen lendületet adott a magyar nyelvű oktatásnak is. Az első külföldi évfolyam 9 hallgatóval indult, 2009-re tízszeresére nőtt a hallgatói létszám, jelenleg pedig a kar csaknem 700 hallgatója közül 370-es tanulnak az angol nyelvű programban.

Márton Ildikó dékáni időszakának kiemelkedő eseményi közt felidézte a hazánkban máig egyetlen Fogorvostudományi Doktori Iskola 2009-es alapítását. A Debreceni Egyetem úttörő volt a minősített fogorvosok képzésében. Az iskola nemcsak az oktatás magas színvonalát biztosítja, hanem a vezetői struktúra megteremtését és pótlását is, közölte az egyetem.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink