hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Józsefvárosban végleg leáll a tűcsere

Szerdán leállt a Kék Pont Alapítvány VIII. kerületi tűcsere programja. A Népszava szerint a józsefvárosi önkormányzat valóságos háborút indított a program ellen.

Tavaly év végén minden előzetes egyeztetés nélkül felmondták az együttműködést az alapítvánnyal, novemberben pedig az önkormányzat kezdeményezésére újjáalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumból is kizárták a szervezetet. Januári ülésükön Szomor Katalin kutatóbiológust választották meg fő drogszakértőnek. Ő eddig főleg a Drogmentes Magyarországért Mozgalom konferenciáról volt ismert.

A mozgalmat, mint honlapjukról is kiderül, a Magyar Szcientológiai Egyház hozta létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a drogmentes Magyarország létrejöttéhez. De szerveztek a kerületben civilnek beállított tüntetést is. Idén áprilisban pedig elutasították a Kék Pont szakmai beszámolóját, aminek eredménye az lett, hogy lényegesen magasabb bérleti díjat kell fizetniük az irodáért, ahol a tűcsereprogramot végzik. Így anyagilag teljesen ellehetetlenült az alapítvány.

A tűcsereprogram leállítása helyett a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet olyan "belövőszobák" létrehozását tartja szükségesnek, ahol az intravénásan drogot fogyasztók steril eszközöket használhatnának - jelentette ki korábban lapunknak a TASZ drogpolitikai szakértője. Sárosi Péter szerint ez megakadályozná a "drogszemét" közterületi megjelenését, a HIV és a hepatitis C vírus terjedését, és csökkentené a túladagolások veszélyét. A szakértő azt mondta, a fővárosban és azon belül elsősorban a VIII. kerületben több ezer intravénásan drogot fogyasztó ember él, írja a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink