hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Beneda Attila nem kecsegtetett

A 61 céget tömörítő Orvostechnikai Szövetség képviselőit nem kecsegtette túl sok jóval a szaktárca képviselője, aki elsősorban türelemre intette az áfa csökkentést, rövidebb fizetési határidőket, inflációkövető áremelést és nettó finanszírozást kérő vállalkozókat.

A kötszerszövetséggel összefogva tíz cég épp tizenöt évvel ezelőtt alapította meg az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségét. S bár taglétszámuk azóta 61-re bővült, piaci részesedésük pedig eléri a 100 milliárd forintot, a köznapi néven gyógyászati segédeszközként emlegetett orvostechnikai eszközök ügye  mindmáig a heves politikai nekibuzdulásokat kiváltó gyógyszerügy partvonalán ragadt. Holott – derült ki a szövetség március 29-i közgyűlésén – az egészségügyi beszállítói piacon elfoglalt fontos pozícióikat mi sem bizonyítja jobban, mint az a negatív tény, hogy például a kórházak lejárt számláinak negyedét épp e cégek állították ki

Mindeközben a szövetség folyamatosan tárgyalásban áll a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságával. Céljuk a fizetési határidők csökkentése, továbbá, hogy az intézmények fél év alatt fizessék ki a még mindig meglévő lejárt tartozásaikat. Javaslataik között szerepel ezen kívül az úgynevezett nettó finanszírozás bevezetése, vagyis az a gyakorlat, hogy adófizetési kötelezettségük „terhére”, azzal összevetve juthassanak árbevételeikhez. Fontosnak tartanák továbbá, hogy termékeiknek az elmúlt másfél évtizedben 12-ről 27 százalékra emelkedett forgalmi adóját csökkentsék 18 százalékra.

A Brüsszelben tárgyaló Szócska Miklóst helyettesítő kabinetfőnök azonban nem biztatta túl sok jóval a vállalkozások képviselőit. Beneda Attila azt rögtön leszögezte, hogy a jelenleginél több pénz a jövőben sem áll rendelkezésre, amihez nem árt tudni, hogy míg tavaly 51,6 milliárdos kiadással zárt a gyógyászati segédeszköz kassza, a támogatásra elkölthető pénz idén 43,3 milliárdra csökkent. A problémák rendezéséhez idő kell, s legfeljebb – utalt az egyik kérésre – akkor tudnak két-három hónapon belül fizetne, ha sikerül kiaknázni a rendszerben lévő hatékonysági tartalékokat. A nettó finanszírozás ügyében másik tárca illetékes, a forgalmi adó csökkentést azonban akár null-szaldósra is ki lehet hozni, erről tovább kell folytatni a tárgyalásokat a Nemzetgazdasági Minisztériummal. A szaktárca és a szövetség egyébként stratégiai partnerségben gondolkodik, az egyeztető tárgyalások ennek keretében zajlanak.

A szövetség elnökének ismét Hornyák Lászlót (Hartmann-Rico Hungária Kft) választották meg, társelnökei: Csató András ( B. Braun Csoport) és dr. Wagner Róbert (GE Hungary Kft HealthCare üzletág).

Horváth Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink