hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Jövőre indulhat a segédeszköz-kölcsönzés

A fogyatékossággal élőket segítő magyar-dán közös programokról kezdődött  kétnapos konferencia hétfőn Budapesten.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, már elindították a dán mintára projektet: mozgáskorlátozottak segédeszközeinek javítására építenek ki olyan országos szervízhálózatot, ahol lehetőség van arra is, hogy személyes igényekhez, testalkathoz igazítsanak például egy kerekes székeket.

Egy másik, dán gyakorlat alapján indított projekt a segédeszköz-kölcsönzést teszi majd lehetővé. Az államtitkár példaként említette: vannak, akiknek egy kórházi kezelés után csak néhány hétre vagy hónapra lenne szüksége egy speciális ágyra vagy kerekes székre, nekik jó megoldást jelentene a várhatóan jövő év második felétől már több helyen működő bérlési, illetve kölcsönzési rendszer. Közölte, hozzávetőleg 2 milliárd forintot fordítanak majd egyebek mellett a kölcsönözhető eszközökre az Új Széchenyi Terv keretében indított program forrásaiból.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a közép-dániai régió képviselőivel 2011-ben kötöttek együttműködési megállapodást, és a mostani konferencián közös projektek lehetőségéről is szó esett. Elmondta, dán partnereik azt tervezik, hogy Magyarországon segédeszköz-összeszerelést vagy -gyártást végeznének. Hozzátette: ha az elképzelés valóra válna, a programban megváltozott munkaképességű, fogyatékos embereknek tudnának munkát adni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink