hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jönnek a kormányhivatalok: munkaügy, egészségügy, fogyasztóvédelem egy helyen

Az egyablakos ügyintézés jegyében több tucat területi államigazgatási szervet vonnak össze, melyek a hamarosan felálló kormányhivatalokhoz kerülnek - írja a Békés Megyei Hírlap.

A közigazgatás reformjának újabb lépéseként, az ügyfelek érdekeit szolgáló gyorsabb és könnyebb, úgynevezett egyablakos ügyintézés irányába haladva, januártól integrált ügyfélszolgálati irodák születnek a közigazgatási hivatalok jogutódjaként létrejövő megyei kormányhivatalokban — tájékoztatta lapunkat egy, a napokban megjelent kormányhatározat apropóján dr. Gulyás Imre.

A Békés Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője elmondta: a 33 területi államigazgatási szervből 15, eddig részben megyei, részben pedig regionális szervezet kerül a fővárosi és megyei kormányhivatalokhoz. A szervezeti integráció keretében a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervévé válnak a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalok, a vidékfejlesztési hivatalok, a regionális egészségbiztosítási pénztárak, illetve a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, a munkaügyi központok, a munkavédelmi, valamint a munkaügyi felügyelőségek.

Ugyancsak a kormányhivatalok szakigazgatási szervei lesznek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetei, de a Nemzeti Közlekedési Hatóság (HKH) regionális igazgatóságai, az igazságügyi hivatalok, a fogyasztóvédelmi felügyelőségek, az oktatási hivatal regionális igazgatóságai és a kulturális örökségvédelmi hivatal irodái is. Az integrált ügyfélszolgálatok felállítására egy kormányhatározat szerint idén 500 millió, jövőre 1,5 milliárd forintot csoportosít át a kormány.

Ez egy újabb lépés a hatékonyabb, szervezettebb, olcsóbb és ügyfélközpontú területi közigazgatás megvalósítása érdekében, de kormányzati tervek szerint minden bizonnyal nem a végállomás - tette hozzá dr. Gulyás Imre.

hirdetés

Könyveink