hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jön a só- és cukoradó

Népegészségügyi termékdíjat vezetne be jövő januártól a kormány a túlzottan sós és cukrozott élelmiszerekre és italokra. Az ebből származó 20-30 milliárd forint egészségügyi célokra menne. A hamburgerek és a készételek egyelőre mentesülnek. A munkaanyag hamarosan a kormány elé kerül - írja a Világgazdaság.

Eltérő mértékű népegészségügyi termékdíjat vetne ki a kormány a töményen sózott és cukrozott élelmiszerekre és italokra – tudta meg a Világgazdaság. A munkaanyagon az utolsó simításokat végzi a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium munkacsoportja, az anyag hamarosan a kormány elé kerül.

A tervek szerint a jövő januártól bevezetendő díjból 20-30 milliárd bevételt várnak, ennek egy része népegészségügyi célokra (egészségmegőrzés, központilag szervezett szűrővizsgálatok, oktatás stb.), másik része pedig az ágazatban dolgozók megalázóan alacsony (egy szakvizsgára készülő rezidens havi fizetése 85-90 ezer forint) bérének növelésére menne.

A termékdíjat úgynevezett egyfázisú forgalmi adóként a gyártósorról lekerülő termékekre és az országba bekerülőkre vetnék ki, mértéke termékenként, azok só- és cukortartalmának mértékétől változna. Például az energiaitalok egy literére 200 forint lenne a népegészségügyi termékdíj.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés