hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Jön a hamburgeradó, de nemcsak nálunk

Az Orbán-kormány az egészségre káros élelmiszerek megadóztatását tervezi. A hamburgeradó néven elhíresült új közteherrel másutt is próbálkoznak: az Egyesült Államokban a cukrozott üdítőkre vetik ki, Romániában egyelőre elbukott az ötlet. A Heti Válasz összeállítása.

Romániában magyar embernek, Cseke Attila egészségügyi miniszternek jutott az a szerep, hogy a gyorsétkezdei termékek, készítmények megadóztatásának tervezetét bemutassa. Hivatalba iktatása után alig két-három héttel, tavaly január elején, az egészségügyi reformok egyik várható lépéseként ismertette a gyorséttermi adót, amit aztán közvitára bocsátottak.

A gyorsétkezdék tulajdonosai, működtetői riadalommal fogadták a hírt, szerintük a különadó 20-40 százalékos áremelkedésekhez, 35-36 ezer közélelmezési alkalmazott elbocsátásához vezetne. Becslések szerint Romániában 700 ezren fogyasztanak rendszeresen, szinte napi rendszerességgel gyorséttermi termékeket.

Az egészségügyi minisztérium ugyan alaptalannak ítéli a drasztikus áremelkedéssel riogató nyilatkozatokat, de a 2010. március 1-jei, majd a meghosszabbított határidőig sem készültek el a törvény alkalmazási normatívái. A román kormány ezért egy évvel elhalasztotta a "gyorséttermi" adó bevezetését, így idén nyáron kerülhet ismét napirendre.

Szakértői csoportok dolgoznak az élelmiszerek, ételféleségek, termékek osztályozásán, az adó alá eső áruk listájának véglegesítésén. Célpontba kerültek az erősen hízlaló zsíros ételek, édességek vagy valami más okból egészségtelennek minősített élelmiszeráruk, szénsavas üdítők. Nem adóztatnák például a pizzákat, számos húsféleséget, a tejet, tejtermékeket, a saormát, a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, az ásványvizet.

Az adó összege a célzott termék eladási értékének legfeljebb 0,01-0,1 százalékáig terjedne. Cseke Attila miniszter úgy véli, az adó révén az egészségügyi minisztérium évente 700-800 millió eurós bevételhez jutna, amit reformokra, fejlesztésekre fordíthatnának. A gyorséttermi adó gyakorlatilag úgy működne, mint a káros szenvedélyekre (cigaretta, szeszes italok) kivetett illeték. A cél az egészségesebb táplálkozási szokások ösztönzése, hiszen Romániában is folyamatosan növekszik a túlsúlyosak és a kóros elhízásban szenvedők száma. Az országban egyébként már 2008 óta érvényben van az a törvény, amely tiltja azt, hogy iskolai étkezdékben, üzletekben vagy iskolák közvetlen közelében a gyorséttermi termékek bizonyos fajtáit árusítsák.

Kicsit más a helyzet az Egyesült Államokban: ott a megbélyegző "bűnadó" jelenleg csak a cigarettát és az alkoholt sújtja, mértéke államonként változik. Ebbe a kategóriába országosan még egyetlen egészségre káros élelmiszert vagy italt sem soroltak, hála az élelmiszer- és üdítőital-gyártók hatékony lobbizásának.

A teljes cikk a Heti Válasz oldalán olvasható.

(forrás: Heti Válasz)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés