hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jön a gefitinib

Tirozinkináz-gátlók tüdőrákban

A tüdőrákos betegek túlélése a hagyományos, citotoxikus kemoterápiával lényegesen már nem javítható, ezért a szakma újabb kezelési lehetőségeket kutat. Ennek egyik sokat ígérő iránya a molekuláris célterápia. A tirozinkináz gátlása egyike a vizsgált mechanizmusoknak.

A molekuláris célterápia (molecular target, MT-therapy) néhány éve rendelkezésre álló szere a herceptin, amellyel az emlőrák bizonyos formái hatékonyan kezelhetők, de ilyen a krónikus myeloid leukémia kezelésében alkalmazott Glivec is. Ez a tirozinkináz-gátló a gasztrointesztinális stroma-tumorokban szenvedő, megfelelően válogatott betegeknél is hatékonynak bizonyult.

Az epidermális növekedési faktor receptor (epidermal growth factor receptor, EGFR) tirozinkináz gátlása egyike a sokféle terápiás lehetőségnek, amely hamarosan részévé válhat a nem kissejtes tüdőrák kezelésének. A gyógyszer kóros szignáltranszdukciós (jelátviteli) folyamatba avatkozik be a tirozinkináz enzim gátlásával.

Jelenleg egyetlen olyan szere van a tüdőrák MT-terápiájának, amelyet már a világ több országában – elsőként Japánban, 2002-ben, majd 2003 tavaszán az Egyesült Államokban is – törzskönyveztek: a gefitinib (ZD1839). Törzskönyvezési eljárása már Európában is zajlik.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ostoros Gyula
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés