hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

ITM: a járványkezelés eredményes volt a bérek szempontjából is

Jön a 200 ezres minimálbér?

A munkaadók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretében számításokat végeznek a minimálbér 200 ezer forintra való emelésének költségvonzatáról.

A járványkezelés egyértelműen eredményes volt a bérek szempontjából is, a kormány újraindította a gazdaságot, Magyarország továbbra is a gazdasági növekedés pályáján áll, hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Kiemelte: 2010 óta több mint duplájára emelkedtek a minimálbérek, ami "tolóhatást" gyakorolt a többi bérre is. Elmondta, a foglalkoztatás területén a rendszerváltás óta nem látott változások történtek, Magyarországon jelenleg 4,7 millióan dolgoznak, 260 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma. Az államtitkár ismertette, hogy 2021 január-májusban a tizenegy évvel ezelőttihez képest a bruttó keresetek 109 százalékkal, a nettó keresetek kedvezmények nélkül 112,5 százalékkal, a családi kedvezményekkel számolt nettó keresetek pedig 119 százalékkal emelkedtek.

Kijelentette, kilenc éve folyamatosan emelkedtek a reálbérek is. A nettó átlagkereset vásárlóértéke jelenleg több mint 60 százalékkal nagyobb, mint tíz éve. Az államtitkár kitért arra, hogy a családi kedvezmények révén az egy gyermeket nevelők keresetének reálértéke több mint 67 százalékkal, a kétgyeremekeseké 85 százalékkal, a háromgyerekeseké pedig 98 százalékkal nőtt 2010-ről tíz év alatt 2020-ra.

Bodó Sándor rámutatott arra, hogy a járvány idején voltak kritikus napok a munkaerőpiacon is, de a kormány elkötelezett volt a munkahelyek megvédése, újak teremtése mellett. A bérek emelkedése pedig azt mutatja, hogy nemcsak a munkahelyeket sikerült megvédeni, hanem a fizetéseket is, tette hozzá. A kormány folytatja az adócsökkentés politikáját, ami segíti a munkaadókat a bérek emelésében, nagyobb mozgásteret biztosít számukra.   A gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány eddig is átfogó béremelési programban gondolkodott, és biztosítja továbbra is a munkát terhelő adók csökkentésével a béremelés lehetőségét, mondta az ITM államtitkára.

Bodó Sándor kiemelte, Magyarország Európa legalacsonyabb társasági adóját biztosítja a vállalkozásoknak és az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadót a munkavállalóknak. A nagycsaládosoknak már most sem kell, a 25 év alatti fiataloknak pedig januártól nem kell jövedelemadót fizetniük.Az ITM államtitkára hangsúlyozta, a kormány célja, hogy a minimálbér tovább emelkedjen 200 ezer forintra, a nemzeti konzultáció is erről szól. A kormány ennek érdekében kész újabb könnyítéseket adni vállalkozásoknak, jelentette ki. Kérdésre válaszolva Bodó Sándor elmondta, hogy a munkaadók a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara keretében számításokat végeznek a minimálbér 200 ezer forintra való emelésének költségvonzatáról, ezt mérlegelve lehet majd kormányzati döntést hozni a közterhekről az emelés érdekében.

Forrás: MTI/koronavirus.gov.hu
Forrás: MTI/koronavirus.gov.hu

(forrás: MTI/koronavirus.gov.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink