hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jól járhatnak az egészségpénztárak a cafeteria átalakításával

A cafeteria gyökeres átalakítása miatti bizonytalanság a munkáltatókat egyértelműen az egészségpénztári szektor felé tereli, így megismétlődhet a két évvel ezelőtti tömeges csatlakozás – írja a Patika Egészségpénztárra hivatkozva a Népszava.

Ugyan a PSZÁF éves jelentésére még heteket kell várni, azonban az már látszik, hogy az önkéntes egészségpénztárakba tavaly 40 milliárd forint munkáltatói befizetés folyt be. Ez azt jelenti, hogy az állam a pénztári befizetéseket tavaly terhelő 19,04 százalékos cafeteriaadóból 7,6 milliárd forint bevételt realizált.

A Patika Egészségpénztár számításai szerint ez az összeg az idén duplájára, 15 milliárd forintra emelkedhet. Ennek oka egyrészt a 30,94 százalékra megemelt cafeteriaadó, másrészt a szektorba áramló megemelkedett munkaadói befizetés.

Az év első három hetének tapasztalatai alapján már most látjuk, hogy a cafeteria gyökeres átalakítása miatti bizonytalanság a munkáltatókat egyértelműen az egészségpénztári szektor felé tereli, így megismétlődhet a két évvel ezelőtti tömeges csatlakozás – véli a Patika Egészségpénztár. Akkor a törvényalkotó a jól bevált étkezési utalvány felhasználhatóságát korlátozta oly mértékben, hogy annak helyét az azonnali költhetőség miatt az első negyedévben az egészségpénztár vette át.

Két évvel ezelőtt a megváltozott helyzetből a legtöbbet a gyorsan alkalmazkodni tudó egészségpénztárak és a munkáltatók profitáltak. Ez így lesz idén is, amikor ráadásul még nagyobb az érvágás: most egyik napról a másikra 18 ezer forint azonnal költhető forint tűnt el a cafeteriából, amit hosszú távon aligha pótolhat a már bevezetésekor a kormányzat által átmenetinek minősített új Erzsébet-utalvány.

Az a munkáltató, aki a legnagyobb körültekintéssel biztosan költhető cafeteriát szeretne a dolgozók zsebébe adni, legjobban akkor dönt, ha az első hónapokban a dolgozók egészségpénztári számláját tölti fel. A nagy döntéseket pedig még áprilisban is meg lehet hozni, amikor még minden könyvelő nyugodt lelkiismerettel, az adókedvezmények maximális kihasználása mellett feltöltheti az első három hónapra visszaosztott cafeteriát is.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink