hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Jöhetnek az űrgyerekek

Az európai szaporodási és embriológiai társaság (ESHRE) friss tanulmánya szerint a súlytalanságnak kitett fagyasztott spermaminták lényegükben nem különböznek a földi környezetben tartott mintáktól, írja a Qubit.

A kutatást vezető Montserrat Boada szerint fontos részlet, hogy a kísérletet nem friss, hanem fagyasztott spermamintákkal végezték. „Több tanulmány jelentős csökkenést mutatott ki a friss emberi spermaminták mozgásképességében. De arról semmilyen kutatás nem készült, hogy a fagyasztott ivarsejtekre milyen hatással lehetnek a Földről az űrbe történő utazáskor jelentkező gravitációs különbségek” – írta a Qubit szerint Boada egy közleményben.

Igaz, az összesen tíz mintát egyelőre nem lőtték ki az űrbe, hanem egy parabolarepülést végző műrepülőre helyezve érték el, hogy azok másodpercekre mikrogravitációs környezetbe kerüljenek. A megreptetett mintákat ezután összehasonlították a földi spermamintákkal koncentráció, mozgásképesség, morfológia és DNS-fragmentáció szempontjából.

Hasonló vizsgálatokra Boada szerint azért is szükség van, mert a Hold- és Mars-küldetések közeledtével el kell kezdeni gondolkodni a Földön túli szaporodás lehetőségén: „Ha az űrmissziók száma a következő években tovább nő, és egyre hosszabb utakat takar majd, fontos megvizsgálni az ember képességét a hosszú távú űrben maradásra.”

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink