hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jöhetnek az új terápiák (BŐVÍTVE: hatóanyaglista...)

Tizenkét új vagy eddig más indikációban lehetséges terápiás lehetőséget fogadott be az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, amely mintegy 25 ezer súlyos betegségben szenvedő kezelésében jelenthet előrelépést.

- Amikor a jelenlegi ágazati vezetés elkezdte gyógyszerpolitikával kapcsolatos ténykedését, akkor olyan befogadási rendszer kialakítását tűzte célul, amely bizonyítékokon alapuló, költség-hatékony szereket támogat, amelyben a befogadást társadalom- és egészségpolitikai vita előz meg, s amelyben nemcsak a folyamatos ellenőrzés biztosított, de arra is figyelemmel vagyunk, hogy a felülről zárt kassza hosszú távon is biztosítani tudja a finanszírozást. Elvárás volt az is, hogy a betegeknek mindez ne jelentsen többletterhet, de az legalábbis tolerálható legyen – mondta az új szerek befogadásáról csütörtökön tartott sajtótájékoztatón Beneda Attila, a szaktárca egészségügyért felelős államtitkárságának frissen kinevezett helyettes államtitkára, aki szerint a támogatási rendszert sikerült úgy átalakítaniuk, ami ennek megfelel.

Mindezek következtében – mint arról a MedicalOnline már hírt adottaz egészségbiztosító 12 új terápiás lehetőséget fogadott be, amelyek több mint fele új, vagy új indikációban alkalmazható szer. A befogadás mintegy 25 ezer beteg számára jelenthet terápiás előrelépést – közölte a helyettes államtitkár, aki azt is kiemelte: mindez a szűk gazdasági lehetőségek ellenére következett be.

A részletekről szólva Beneda Attila közölte, a sclerosis multiplexes betegek számára a modern terápia eddig csak vénásan volt elérhető, ezentúl azonban tablettaként is megkaphatják. Segítséget jelent a befogadás az egyik leukémia-típusban szenvedőknek, a súlyos vesedaganatos betegeknek és azoknak a prosztatarákosoknak, akiknél a szer csökkentheti az áttétképződési hajlamot. A döntés a szív- és érrendszeri megbetegedéseken belül a szívelégtelenségből fakadó infarktusok halálozását csökkentheti, valamint az egyik súlyos ritmuszavarnak számító pitvarfibrilláció esetén segít megelőzni az annak szövődményeként kialakuló stroke-ot. Az újonnan befogadott szerek között vannak olyanok, amelyeket Európa- és világszerte már használnak a gyermekek hiperaktivitásának kezelésre – közölte a helyettes államtitkár, akinek tájékoztatása szerint az új jogszabály finomítja a befogadási rendszer egyik lényeges elemét, az úgynevezett vaklicitet is, amikor is a gyártók-forgalmazók ajánlatuk megtételekor nem ismerik a többiek ajánlatait. Mindezzel az államtitkárság számításai szerint mintegy 10 milliárd forinttal csökkentek a betegek terhei.

A rendelkezések nyomán komoly előrelépés történt a hozzáférésben, oly módon, hogy az árak inkább csökkennek, mint nőnek – fogalmazott Beneda Attila, akinek ígérete szerint mindezt a hozzáférés rendszerszintű áttekintése követi majd.

A PharmaOnline azon felvetésére, mely szerint eddig nem vizsgálták, milyen értékű bizonyítékok alapján fogadja be az FDA az új gyógyszereket, a Yale Egyetem és a Mayo Clinic kutatói most azonban számba vették, és kiderült, hogy a befogadott gyógyszerek több mint harmadának hatékonyságával kapcsolatosan nincs kielégítő bizonyíték, Beneda Attila egyebek között azt mondta: Magyarország hátránya egyben előny is. Az FDA a legszigorúbb rendszert működteti, ám valóban ismerünk olyan szereket, amelyekről később kiderül, hogy nem is olyan hatékonyak. Mivel nálunk a befogadás késleltetett, ha időközben kiderül, hogy egy szer esetleg mégsem olyan hatékony, akkor ezt is figyelembe tudjuk venni a döntéseink során. A helyettes államtitkár azonban kiemelte: a hazai rendszer igen biztonságos, így nem osztja az ezzel kapcsolatos aggodalmakat.

***

A mostani befogadással érintett 12 hatóanyag

apixaban

 új hatóanyag 

atomoxetin-hidroklorid

 új hatóanyag 

axitinib

 új hatóanyag 

dabigatrán etexilát

 új indikáció befogadása

denosumab

 új hatóanyag

everolimus

 új hatóanyag 

febuxostat

 új hatóanyag

fingolimod

 új hatóanyag

ivabradin

 új indikáció befogadása

nilotinib

 új indikáció befogadása

pazopanib

 új hatóanyag,

rivaroxaban

 új indikáció befogadása

 

 

hirdetés

Könyveink