hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jöhet élet a rák után?

Vállalhat-e még gyermeket egy daganatos betegségen fiatal korában átesett nő vagy férfi? A rákbetegeknek kell-e tartaniuk attól, hogy a betegségüket vagy az arra való hajlamukat továbbadják gyerekeiknek?

A daganatellenes terápiák során figyelemmel kell lenni a kezeléseket követő életre, életminőségre is, a fiatalabb betegeknél ennek pedig része az is, hogy ha egy mód van rá, megőrizzük a termékenységet, s biztosítsuk a későbbi gyermekvállalás lehetőségét – vallja dr. Ungár László nemzetközi hírű sebész-nőgyógyász-onkológus professzor, aki a Rákgyógyítás Magazinban részletesen feltárja milyen lehetőségek adottak, s milyen korlátokat kell figyelembe venni egy gyermekvállalással összefüggő döntés meghozatalakor.

Ugyancsak erről beszél, de már a daganatos beteg férfiak vonatkozásában dr. Baki Márta onkológus főorvos, kitérve arra is, mennyi időt kell várni a kezeléseket követően a gyermeknemzéssel.

Nemcsak a gyermekvállalás előtt állóknak, hanem minden daganatos betegnek felmerül a gondolataiban: miért lett vajon beteg, s továbbörökített-e rákra való hajlamot a gyerekeibe? Amint dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora a lap hasábjain elmagyarázza, a tumorokat okozó génhibák nemcsak a szülőktől származhatnak, hanem szerzett károsodások is lehetnek, s az öröklődési dilemmák megítélésekor nem elég csak a géneket vizsgálni, a család életformáját is górcső alá kell venni.

Betegek, orvosok és az egészségügy valamennyi szereplője számára érdekes a dr. Gajdácsi Józseffel, az OEP főigazgató-helyettesével készült interjú, amelyben a Rákgyógyítás Magazin a legégetőbb kérdésekkel szembesíti a szakembert: miért kell olykor hónapokat várni a képalkotó vizsgálatokra? Min múlik, hogy melyik gyógyszerek lesznek és maradnak elérhetők? Mikor kerülnek új rákgyógyszerek Magyarországra? Hogyan forintosítják a finanszírozásban az életet?

Jöhet élet a rák után?Amint B. Papp László főszerkesztő hangsúlyozza, a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által kiadott, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tudományos partnerségével, a www.rakgyogyitas.hu portállal együttműködésben 15 ezer példányban megjelenő ingyenes, s hirdetéseket sem közlő Rákgyógyítás Magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de lehetőség van a postai megrendelésre is. Ehhez csak egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére. A szerkesztőség a megrendelőktől megcímzett, a postákon megvásárolható közepes, A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli „postakész” válaszborítékot kér. Akik több borítékot küldenek, azoknak az újabb lapszámokat automatikusan megküldi a kiadó. Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja.

További információ: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

(06-30) 261-8789

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés