hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Stressz elleni oltást készítenek?

A Mycobacterium vaccae egy talajlakó baktérium, amellyel természetes körülmények között is gyakran találkozhatunk, áldásos hatásait pedig már évek óta kutatják, írja a Qubit.

Christopher Lowry, a Coloradói Egyetem (Boulder) kutatóorvosa 18 éve foglalkozik a baktérium egészségre gyakorolt hatásával. A Mycobacterium vaccae-t a hetvenes években fedezték fel Ugandában, a Kyoga-tónál: ekkor John Stanford immunológusnak tűnt fel, hogy a környékbeliek jobban reagáltak a lepraoltásra, majd arra jutott, hogy a pozitív reakció a baktérium hatásának tudható be. 

A későbbi kutatások a baktérium egyre több jó tulajdonságára világítottak rá: egy 2004-es kísérletben rájöttek, hogy bár a tüdőrákot pont nem gyógyítja, de a betegek érzelmi állapotára pozitív hatással volt, gyulladáscsökkentő szerepe mellett pedig a stressz csökkentésében is jelentős szerepet játszott. A csodabaktériummal végzett kísérleteket a Brain and Behavior Research Foundation, az Egyesült Államok egyik vezető mentális egészséggel foglalkozó alapítványa az év tíz legjelentősebb felfedezései között emlegette 2016-ban.

Egy 2018-as tanulmányban Lowry és társai stressznek tették ki a beoltott egereket, és arra jutottak, hogy az oltás után az állatok nem csupán gyengébben reagáltak a stresszre, de a poszttraumás stressz-szindrómát is sikerült megelőzni a baktérium alkalmazásával. A kutatók ezek után azonosították azt a lipidet, amely ezt a hatást váltotta ki az állatokból, sőt, sikerült szintetikusan is előállítaniuk. 

A felfedezés áttörést hozhat a gyógyszeriparban: elképzelhető, hogy létre lehet vele hozni a segítségével a stressz elleni védőoltást, de a gyulladáscsökkentők piacán is nagy reményeket fűznek hozzá, közli a lap.

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink