hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Jogszerűen csatolták a somogyi településeket a nagykanizsai kórházhoz

A Zala Megyei Bíróság határozata szerint bár a döntési eljárás jogsértő volt, az ÁNTSZ korábbi döntése - amely a nagykanizsai kórház ellátási körzetéhez csatolta négy somogyi település lakóit - mégis jogszerű.

A kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház és a Nagyatád MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. Kórháza az általuk indított közigazgatási perben azt indítványozták, hogy jogszabálysértés miatt helyezzék hatályon kívül az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által ezzel kapcsolatban tavaly meghozott jogerős határozatot.

A bíróság megállapította, hogy a döntési eljárás jogszabálysértő volt, de ezt "nem minősítette az ügy érdemére kihatónak", fontosabbnak ítélve a települések lakóinak ellátási érdekét.

A Somogy megyei Pogányszentpéter, Iharos, Iharosberény és Inke önkormányzatának kezdeményezésére első fokon az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Intézete a fekvő- és járóbeteg-ellátást érintően, az OTH azonban - a szükséges nyilvántartások hiánya miatt ideiglenesen - csak a fekvőbeteg-ellátásra vonatkozóan döntött úgy, hogy az érintett települések lakói a közeli Zala megyei város kórházának ellátási területéhez tartozzanak.

A két somogyi kórház szerint azonban - jogszabálysértő módon - velük senki nem egyeztetett a döntés előtt, konkrét adatok pedig nem támasztják alá azt az érvet, hogy évtizedek óta Nagykanizsára járnak ezen falvak betegei, ráadásul Nagykanizsán nem tudnak minden olyan ellátást biztosítani, mint ami Kaposváron rendelkezésre áll.

A keddi ítélethirdetésen sem a két felperes kórház, sem pedig a jogutódlás miatt alperesként szereplő Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal képviselője nem vett részt, csupán a beavatkozóként szereplő nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház jogi képviselője és a szintén beavatkozó Pogányszentpéter polgármestere jelent meg.

A bíró a felperesek keresetének elutasításáról hozott ítélet indoklásában hangsúlyozta: valóban jogszabálysértően járt el az ÁNTSZ a döntésének meghozatalakor, de a határozatot azért nem helyezte hatályon kívül, mert a jogszabálysértés - az egyeztetések elmaradása - érdemben nem hatott az ügyre. A döntést ugyanis jogszerűnek és megalapozottnak ítélte, mert a törvényi előírásoknak megfelelően a települések kezdeményezték, hogy ellátási érdekeiknek és a több mint 30 éves gyakorlatnak megfelelően a nagykanizsai kórházhoz tartozzanak.

A bíróság úgy értelmezte, hogy a négy település mintegy négyezer lakójának érdeke a döntő, nem az, hogy az egyes kórházak milyen ellátási szintet biztosítanak. A somogyi falvak polgárai ugyanis sokkal kisebb költséggel és rövidebb idő alatt jutnak el akár betegként, akár hozzátartozóként a nagykanizsai egészségügyi intézménybe, mint Kaposvárra vagy Nagyatádra.

A somogyi betegek nagykanizsai ellátásának évtizedes gyakorlatával akkor kellett szakítania a Kanizsai Dorottya Kórháznak, amikor az ellátási rendszer 2007-es átszervezése után már nem finanszírozták az intézménybe járó somogyi páciensek kezelési költségeit. Miután 2010-re a kórház anyagi okokból már nem tudta ellátni a négy település járó- és fekvőbetegeit, az érintett falvak indítványozták az ellátási körzet számukra megfelelő módosítását - hangzott el az ítélet indoklásában; a döntés ellen már nincs fellebbezési lehetőség.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés