hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jogot sértettek a rendőrök egy szülő nő és férje ügyében

Többször is jogot sértettek a rendőrök egy éppen a kórházba szülni igyekvő pár esetében, amikor igazoltatták és kihallgatták őket - közölte a Független Rendészeti Panasztestület.

A közlemény szerint a szülőkkel szemben előbb a szülés helyszínén, a Napvilág Születésházban, majd pedig közvetlenül az édesanya kórházba szállítását követően intézkedtek a rendőrök.

A panaszbeadvány szerint a még 2010 októberében történ esetben az újszülött újraélesztése még folyamatban volt, amikor a rendőrök igazoltatni kezdték az édesapát, aki így nem tudta figyelemmel kísérni az eseményeket, és nem állt módjában tájékozódni gyermeke egészségi állapota felől. Majd amikor éppen az édesanyát kísérte a mentőkocsihoz, egy rendőr feltartóztatta, hogy további kérdéseket tegyen fel neki.

A kórházba szállítást követően, nem sokkal azután, hogy az édesanyát a műtőből kitolták, két rendőr jelent meg, és a két panaszost egy időben, külön helyiségben kihallgatták. Az édesanya kihallgatása a kórteremben, az ott tartózkodó többi beteg jelenlétében zajlott - áll a közleményben.

A testület vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy az édesapa igazoltatása nem volt jogsértő, mivel a rendőröknek a feltételezésük szerinti jogellenes cselekmény helyszínén tájékozódniuk kellett a jelenlévők kilétéről és szerepéről.

Ezzel szemben akkor, amikor a mentőhöz igyekeztében feltartóztatták és az eseményekkel kapcsolatos kérdéseket tettek fel neki, a rendőrök már tudták, hogy az ő gyermeke és felesége került veszélyhelyzetbe, és hogy kórházba kell őket szállítani, ezért nem lett volna akadálya annak, hogy kikérdezését későbbi időpontra halasszák. A testület ezért úgy ítélte meg, hogy az édesapa nyilatkoztatása az adott körülmények között jogszerűtlen volt, és megsértette alapvető jogait.

Ugyancsak jogsértőnek találta a testület az édesanya kórházi kihallgatásának körülményeit, mivel arra betegtársainak jelenlétében került sor. Az eset körülményeiből nyilvánvaló volt, hogy az édesanya vallomásában elhangoztak különleges személyes adatok, amiket nem lett volna szabad illetéktelenek előtt felvenniük a rendőröknek.

"A rendőrség nem teljesítette azon kötelezettségét, hogy a panaszos személyes adatok védelméhez fűződő alapvető jogát megfelelően biztosítsa, és ezzel súlyos alapjogsértést követett el az édesanya rovására" - olvasható a közleményben.

A panasztestület az üggyel kapcsolatos állásfoglalását megküldte az országos rendőrfőkapitánynak, akinek 30 nap alatt kell döntenie arról, hogy megalapozottnak találja-e a panaszt - tették hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink