hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Jobb, ha csövön megy a szívbillentyű

Jelentősen javulhat a szívbillentyű-műtétek eredményessége, ha a mellkas feltárás helyett az éren át, katéterrel végzett beültetés válik általánossá – írja a Népszabadság.

Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem városmajori klinikai tömbjének vezetője számolt be arról a nol.hu-nak, hogy az egyetemi szívklinikai központban a közelmúltban három, az országos kardiológiai intézetben pedig már öt ilyen beavatkozás történt. Ez utóbbi helyen nemcsak a szerzett, de veleszületett szívhibák „javítására” is alkalmazták a módszert.

A billentyű hagyományos cseréje (a mellkas megnyitása a szegycsont kettévágásával) nagyon megterheli a szervezetet, nem alkalmazható minden betegnél.  Ráadásul a nemzetközi adatok szerint egy évvel a katéteres beavatkozás után a betegek 58 százalékának nyújt a szíve normál teljesítményt, míg a szívsebész által megoperáltak csak 20 százaléka javult ennyire. 

A beavatkozás körülbelül ötmillió forintba kerül, ez némileg nagyobb összeg a hagyományos szívműtétek áránál (most körülbelül 1,5 millió forintot fizet a biztosító). Ha azonban nemcsak az operáció árát, hanem az azt követő kórházi kezelést, gyógyszereket is fölszámolják, és ezt vetik össze az új technológia költségeivel, akkor a katéteres billentyűcsere  egyértelműen hatékonyabb eljárás a nagy műtéti kockázatú betegeknél.

Szatmári András, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet szakmai igazgatóhelyettese szerint csak azért nem elterjedtebb ez a beavatkozás, mert még nem tartozik az egészségbiztosító által támogatott eljárások közé. Hozzátette: ígéretet már kaptak, hogy talán már ebben az évben jut közpénz a katéteres billentyű cserékre.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés