hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jó befektetés a drogprevenció

Minden egyes, a kábítószer-függőség kialakulásának megelőzésére fordított dollár tíz dollár megtakarítást jelent a kormányoknak - hívta fel a figyelmet egy friss ENSZ-jelentés.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Szervének (INCB) Londonban bemutatott jelentése szerint a világ mintegy 4,5 millió kábítószer-felhasználója közül csak minden hatodik jut megfelelő kezeléshez. A kezelések összköltsége mintegy 35 milliárd dollár - figyelmeztetett a bécsi székhelyű szervezet.

A megelőzésre és a kezelésre fordított kiadások "bölcs befektetési döntést" jelentenek, mert azon kívül, hogy enyhíthetik a kábítószerfüggők és családjaik szenvedését, jelentős megtakarítást jelenthetnek az egészségügyi és a bűncselekményekkel kapcsolatos kiadások terén - fogalmazott az INCB elnöke, Raymond Yans.

Az INCB jelentéséből kiderül, hogy a kezelések elérhetőségét tekintve nagy eltérések vannak a világ különböző részei között. Afrikában minden 18. problémás kábítószer-felhasználó jut megfelelő kezeléshez, Latin-Amerikában és Délkelet-Európában minden 11., Észak-Amerikában pedig minden harmadik.

Az ENSZ-szerv kiemelte, hogy egyre jobban terjed a világban a receptre kapható gyógyszerekkel való visszaélés. "Téves feltételezés, hogy a receptre kapható gyógyszerek kevésbé alkalmasak a velük való visszaélésre, mint az úgynevezett tiltott drogok" - mondta Raymond Yans. Jelentős százaléka azoknak, akik visszaéltek a receptre kapható gyógyszerekkel, első alkalommal egy barátjuktól vagy családtagjuktól kapták a gyógyszert, akik törvényes úton szerezték be. Az INCB szerint a gond csak a túlkínálat okainak megszüntetésével számolható fel. Ilyen okként említették azt a gyakorlatot, hogy a páciens több orvosnál is felíratja ugyanazt a gyógyszert, valamint a túlzott gyógyszerfelírást, s a receptkiadás és az iktatás ellenőrzésének hiányát.

Az INCB aggodalommal figyeli a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen: az egyesült államokbeli Colorado és Washington államokban, valamint Uruguayban. A szervezet álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény - amelynek az Egyesült Államok és Uruguay is részese - kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.

A jelentés megállapítja, hogy a gyakran "fürdősóként", "legális hangulatjavítóként" vagy "műtrágyaként" árult új pszichoaktív szerek (NPS) példátlan száma és változatossága jelenti a legnagyobb gondot nem csak Európában, hanem a világ más régióiban is. Kelet- és Délkelet-Európában még viszonylag új jelenség az NPS-ek megjelenése. Ezeket a szereket elsősorban Ázsiából küldik Európába, feldolgozás, csomagolás és terjesztés céljaira, de korlátozott mértékben valószínűleg Európában is zajlik előállításuk.

Európában egyre elterjedtebb a marihuána tiltott termesztése, kisebb, "otthoni" méretekben és nagyobb ültetvényeken egyaránt. Ezt megkönnyíti a magok és a felszerelés internetes árusítása. Nyugat- és Közép-Európában a kannabiszt említik fogyasztott kábítószerként a leggyakrabban azok, akik először vesznek részt kábítószer-függőség miatti kezelésen.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink