hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Jelentősen növeli a demencia kockázatát a pszichés stressz

A Helsinki székhelyű Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói a JAMA Network Open folyóiratban közölték tanulmányuk eredményeit, amelyben a pszichés stressz és a demencia kialakulása közötti összefüggést szándékoztak feltárni.

A vizsgálatban az 1972 és 2007 között ötévente elvégzett National FINRISK Study felmérés adatait használták fel, ami csaknem 69 ezer beteg adatait tartalmazta.

A vizsgálat legfőbb eredményei szerint egyértelmű kockázatnövelő szerepe van a pszichés stressznek: az általános levertség, depresszív hangulat kockázati aránya a mentálisan egészséges populációhoz viszonyítva 1,08 volt, de a kimerültség 1,17, egyéb stressztényezők pedig akár 1,24 kockázati arányt is előidézhettek.

A szerzők szerint az eredmények azt sugallják, hogy a pszichés eredetű stressz enyhe mértékben növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

Forrás: Sonja Sulkava et al, Association Between Psychological Distress and Incident Dementia in a Population-Based Cohort in Finland, JAMA Network Open (2022).

Yoram Barak, Stress, Distress, Tensity, Neuroticism, and Risk of Dementia, JAMA Network Open (2022).

CJ képe a Pixabay-en
CJ képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink