hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Jelentősen csökkent az orvosok migrációs kedve tíz év alatt

Felére csökkent az elvándorlást tervező orvosok száma 2010 és 2019 között, derül ki a Magyar Tudomány folyóiratban megjelent tanulmányból.

Csökkent az orvosok elvándorlási kedve az utóbbi években – derül ki a Magyar Tudomány című folyóiratában megjelent tanulmányból. A külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványok igénylésének száma 2019-re négyszáz fő alá, a 2010-es érték 46 százalékára esett vissza. Ráadásul az igénylők egy része valószínűleg nem is hagyta el az országot, vagy hazatért.

A tanulmány a magyar orvoselvándorlás jellemzőit vizsgálja a 2010 és 2019 közötti időszakban. Golovics József és Zsinkó Máté a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványokra vonatkozó adatok segítségével tekintették át a migrációs potenciál trendjeit és a kivándorlást tervező magyar orvosok demográfiai, képzettség szerinti összetételét, valamint célországra vonatkozó preferenciáit. Megállapításaik azt mutatják, hogy a kivándorlási kedv csökkent az elmúlt tíz évben, a potenciális migráns orvosok összetétele pedig hasonló a teljes népesség elvándorlóéihoz.

Az uniós csatlakozás évében az összes kiállított hatósági bizonyítvány száma alig haladta meg az ötszázat, 2010-re viszont már több mint nyolcszáz igénylő orvos volt. A következő két évben ez a kör tovább bővült, ami a szerzők szerint főként a németországi munkaerőpiaci moratórium feloldásával függhetett össze.

Ezt követően azonban jelentős mértékű csökkenés figyelhető meg, 2019-re az igénylők száma négyszáz fő alá, a 2010-es érték 46 százalékára esett vissza. A tanulmányban figyelmeztetnek ugyanakkor arra is, hogy a szám még mindig magas: tíz év alatt összesen meghaladta a hatezret. Nem mellesleg a vizsgált időszak potenciális kivándorlói mintegy tizenegy százalékát teszik ki a 2018-ban az alapnyilvántartásban szereplő, 56 ezer orvosénak.

Az igénylések száma azonban nem feltétlenül azonos a tényleges országelhagyók létszámával. Az ÁEEK adataiból látszik, hogy 2010 óta folyamatosan nyílt az olló az összes igénylő és azok száma között, akik első alkalommal igényeltek hatósági bizonyítványt. A szerzők szerint ez arra utalhat, hogy az igénylők jelentős része a hatósági bizonyítvány kiállítása után is Magyarországon maradt, és csak tervezte a kivándorlást.

Az adatok alapján valószínűleg a hatósági bizonyítványt igénylők harmada végül nem élt a külföldre vándorlás lehetőségével. Viszont 2010 és 2018 között összesen 3787 magyar orvos nem volt vényfelíróként jelen a magyar egészségügyben – mutat rá a tanulmány, hozzáfűzve, ugyanebben az időszakban 12 768 orvost vettek fel újonnan az alapnyilvántartásba.

(forrás: Magyar Tudomány)
hirdetés

Könyveink