hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jelentős terjedési előnnyel rendelkezik a koronavírus új változata

A Portfolio összeszedte, mit tudunk eddig az XBB „rémálom” változatról és az Egyesült Államokban terjedő B.Q1.1 és BQ.1 változatokról.

Az egyes jelentésekben "rémálom" változatnak nevezett XBB két omikron koronavírus-alváltozat – a BA.2.10.1 és a BA.2.10.75 – kombinációja, és állítólag "jelentős terjedési előnnyel" rendelkezik, mondta Maria Van Kerkhove az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covid-19-re adott válaszának technikai vezetője, fertőző betegségek szakértője az NBC Chicago beszámolója szerint.

Van Kerkhove kifejtette, hogy a legújabb törzzsel kapcsolatos adatok még korlátozottak, de az XBB-vel végzett egyetlen vizsgálat "jelentős immuninváziót" mutat.

Azt tudjuk, hogy ez az XBB rekombináns jelentős növekedési előnnyel rendelkezik. Az omikron összes alváltozata fokozott terjedési és az immunválasz-elkerülési tulajdonságokat mutat – mondta Van Kerkhove.

Az XBB rekombináns esetében egy pszeudovíruson, tehát nem élő víruson alapuló vizsgálat azt elemezte, mennyire képes a vírus az antitesteknek ellenállni, és a kutatás szerint a rekombináns jelentős immunelkerülést mutat. "Ez pedig aggodalomra ad okot számunkra, mert biztosítanunk kell, hogy a világszerte használt vakcinák továbbra is hatékonyak maradjanak a súlyos betegségek és a halálozás megelőzésében" – mondta a szakértő.

Az XBB-t egyes híradások szerint először Indiában detektálták, más hírek Szingapúrt jelölik meg kiinduló országként, de tény, hogy az XBB Szingapúrban széles körben terjedt el. Ezt általában azért is nehéz megmondani, mert az egyes országok vírusszekvenálás területén korlátozott kapacitásokkal rendelkeznek.

Kemenesi Gábor virológus is épp a napokban írta azt, hogy jelentős változás a koronavírus háza táján, hogy immáron látható módon is megjelentek és terjednek a vírus rekombináns változatai – írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés