hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Jelentés az egészségről

Második évben jelentkezik a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet az Egészségjelentéssel; néhány napja publikálták – írja a Válasz.hu.

  • 2014-ben 17.677 halálozás lett volna hazánkban elkerülhető megfelelő egészségügyi beavatkozással, vagyis az összes halálozás 14 százaléka.
  • A legrosszabb a helyzet a 65 éves kor alattiaknál, mert közülük minden negyedik (27%), mintegy 8600 haláleset nem következett volna be, ha szükséges ellátást és a megfelelő időben kapta volna meg a beteg.
  • A nem idősek mellett a férfiak a legveszélyeztettebbek, mintegy tíz százalékponttal nagyobb a kockázatuk, hogy nem kapják meg időben a megfelelő kezelést és ennek hiányába belehalnak.

A Válasz.hu megjegyzi, hogy a számok rosszak, de nem a valaha volt legrosszabbak. Hazánkban 2005 óta folyamatosan csökken az egészségügyi ellátással elkerülhető halálozás.

  • Az elvesztett egészséges évek 80 százalékáért a viselkedés, az életmódunk hibáztatható, vagyis mi magunk. A fiataloknál jóval magasabb a rendszeres testmozgás aránya, de az idősek körében ijesztően rosszak az értékek.
  • 2014-ben 32.487 halálozást, tehát minden negyedik (26%) halálesetet megfelelő népegészségügyi beavatkozásokkal meg lehetett volna előzni.
  • a 65 éves kor előtt elhunyt magyar nők közül több mint felét, (54%), a férfiaknál pedig csaknem háromból kettőt (58%), azaz összesen 17.905 halálesetet lehetett volna megfelelő népegészségügyi tevékenységgel megelőzni (dohányzásról való leszokás, alkoholfogyasztás csökkentése, testmozgás, helyes táplálkozás).

Nemzetközi összehasonlításra alkalmas adatok csak 2013-ra vannak, az EUROSTAT számításai szerint Magyarország összességében a harmadik, de a magyar nők a legrosszabb (első) a férfiak pedig a harmadik helyen szerepeltek az EU 28 tagországának megelőzhető halálozás szerinti csökkenő rangsorában.

(forrás: Válasz.hu)
hirdetés

Könyveink