hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Javulhat a sürgősségi ellátás

A főváros sürgősségi ellátása is biztonságosabbá válik, ha létrejönnek a szuperkórházak – írja a Magyar Idők.

Vidéken egyértelmű, hogy a megyei kórház vagy az egyetemi klinika az „ügyeletes”, Budapesten azonban egy-egy szakmában három-négy intézmény felváltva fogadja a betegeket éjjel, illetve a hétvégeken, ünnepnapokon – olvasható a Magyar Időkben.

Az elmaradott kórházi infrastruktúra feljavításán túl éppen ez az, amiben a fővárosi egészségügy tervezett átszervezése jelentős előrelépést hozhat. Annak egyik célja ugyanis az, hogy a szuperkórházaknak is nevezett kórházi centrumok egyikéből se lehessen beteget elküldeni arra való hivatkozással, hogy nem ők az ügyeletesek.

A sürgősségi szakma képviselői nagyjából egy évtizede szorgalmazzák, hogy Budapesten szervezzék öt centrum köré a sürgősségi ellátást, már csak az erőforrások optimális kihasználása miatt is, hiszen egyre kevesebb a traumatológus, a mellkas-, az ér- vagy az idegsebész. Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnöke hangsúlyozza: miközben a közép-magyarországi régió-ban alig van olyan intézmény, amelyik folyamatos ellátást nyújt, s emiatt nem ritka, hogy az egyik helyről a másikra küldözgetik a betegeket, a megyei kórházak heti 168 órában, minden szakterületre kiterjedően kötelesek ellátást nyújtani.

A fővárosban ez egyelőre csak a sebészeti esetekre vonatkozóan van így, és csak idén április 1-je óta, amikortól minden sebészeti osztálynak 24 órában kell fogadnia és ellátnia a sürgősségi, akut vagy krónikus betegeket a hozzá tartozó területről. A baleseti sebészeti, érsebészeti, idegsebészeti és szívsebészeti ügyelet azonban nem változott, ahogy egyelőre a többi orvosi területen sem egységes a sürgősségi ügyeleti ellátás.

A sürgősségi ellátás nemcsak egy szakma, hanem egy ellátási szemlélet, ami azt jelenti, hogy a beteg mellé kell rendelni a teljes ellátást, amire szüksége van. Erre ez az izoláltan, szétszórtan, különböző készséggel és progresszivitási szinttel rendelkező szolgáltatók nem alkalmasak – magyarázza Berényi Tamás. A tervezett szuperkórházakban információink szerint ezért is telepítik majd egy épületbe – jellemzően erre jönnek létre majd az új épülettömbök – a műtétes szakmákat, a diagnosztikai egységeket a labortól a röntgenen át a CT-ig és magát a sürgősségi központot is, ahol a beteg megkapja az elsődleges ellátást, majd ahonnan a megfelelő, lehetőleg a kórházon belüli osztályra irányítják.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink