hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Javasolják ráírni a kérelemre: méltatlan és megalázó

Az orvoskamara azt javasolja az orvosoknak, hogy csak kiegészítő záradékkal írják alá a továbbfoglalkoztatásuk engedélyezésére vonatkozó kérelmüket.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK)szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az érintett orvosoknak már korábban jelezték, hogy nyugdíj melletti továbbfoglalkoztatásukra irányuló kérelmük aláírását addig halasszák, "amíg a sorsukat érintő konkrét feltételek megismerhetővé válnak". Ezen információkat viszont mostanáig sem sikerült beszerezni, a MOK-ot sem tárgyalásra, sem véleményezésre nem kérték - írta a köztestület. Így a MOK elnöksége szerdai határozata alapján közzétette azt a jogfenntartó nyilatkozattervezetet, amelyet a továbbfoglalkoztatásra irányuló kérelemhez csatolni javasol. "A MOK javasolja, hogy a kérelmet csak a mellékelt jogfenntartással kiegészítve írják alá" - tették hozzá.

Ezzel a kiegészítéssel az aláíró orvos kimondja, hogy a közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elvekről rendelkező kormányhatározat szerint végrehajtott változásokat - a több évtizeden át méltatlan bérért, nehéz fizikai és pszichés megterhelés mellett végzett egészségügyi közfeladatot ellátó munkavállalóként - megalázónak és méltatlannak tartja. Továbbá, hogy a továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmet ezen körülmények között csak azért nyújtja be, hogy az őt foglalkoztató intézmény "működőképességét és a betegellátás biztonságát a jelenleg is erőn felül teljesítő többi egészségügyi dolgozóval közösen" továbbra is fenntartsák.

A záradékban az is benne van, hogy a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet az érintetteknek küldött tájékoztatója és az engedélykérelmi formanyomtatvány semmiféle garanciát, de még utalást sem tartalmaz arra vonatkozóan, hogyan fogják betartani azt a miniszterelnöki ígéretet, hogy a nyugdíj és a közalkalmazotti illetmény együttes folyósításának tilalma után a továbbfoglalkoztatás esetén a jövedelem változatlan maradjon.

Ennek megfelelően a benyújtott kérelem csak akkor tekinthető érvényes nyilatkozatnak, "ha 2013. július 1-jét követően is jogszabállyal és névre szóló szerződéssel is garantálják", hogy a továbbfoglalkoztatás esetén az érintettek jövedelme azonos lesz a jogszabályok szerinti nyugdíj plusz az aktuális munkabér összegének jövedelemével. "Ennek hiányában a továbbfoglalkoztatás engedélyezésére szóló kérelmem semmis" - ezt mondja ki a munkavállaló a MOK záradékával.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink