hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Járványügyi vészhelyzettel járhat a bürokrácia csökkentése

Az Országos Közegészségügyi Központ megszüntetésével, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, vagy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet minisztériumba integrálásával veszélybe kerül a járványügyi biztonság, véli az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ).

A szervezet csatlakozik az ÉSZT és SZEF január 29-i sajtóközleményéhez és felhívja a kormány figyelmét, hogy a január 21-én Lázár János által bejelentett „bürokrácia csökkentő” tervben olyan intézményeket is meg kíván szüntetni vagy beolvasztani, amelyekben nem bürokraták, hanem Magyarország közegészségügyéért dolgozó szakemberek vannak. Ezekben az intézetekben olyan alapkutatások is folynak, melyek szükségesek az ország közegészségügyi biztonságához, fogalmaz szerkesztőségünkhöz eljuttattott levelében dr. Antmann Katalin, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) elnöke.

Az Országos Közegészségügyi Központ megszüntetésével, az Országos Tisztiorvosi Hivatal, az Országos Epidemiológiai Központ, vagy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet minisztériumba integrálásával veszélybe kerül például a járványügyi biztonság, a közegészségügy és az egészségügyi igazgatási tevékenységek felügyelete, irányítása, véli a szervezet, mely szerint a megszüntetésre ítélt intézményekben szakmai háttérmunka zajlik, ami a szakpolitikai döntéseket hivatott megalapozni. Ha a fűnyírót itt is bekapcsolva további létszámleépítést remélnek a már amúgy is a működésképtelenség határán mozgó intézményekben, akkor nem marad senki, aki válaszolna az a döntéshozók vagy az  élet által felvetett kérdésekre, áll a közleményben.
 
A legutóbbi nagymértékű átszervezés éppen tavaly márciusban történt az ÁNTSZ-ben. Az ország egészségügyi szempontjából stratégiai fontosságú szervezetét, nem lehet évenkénti átszervezéssel súlytani anélkül, hogy az ott végzett munkára ne legyen káros hatása. Az ÁNTSZ-t és háttérintézményeit jelenleg is az államtitkárság felügyeli. Ez azonban nem jelent még közvetlen politikai-pénzügyi irányítást, csupán szakmait. Ha a politika át kívánja venni a szakma irányítását, annak beláthatatlan következményei lesznek – fogalmaz az elnök.
 
A kormány tervei mögött ismereteik szerint nem állnak hatástanulmányok, sem a szakmai-, sem a munkavállalói érdekképviseletekkel nem egyeztettek. Egészségügyi szakmai indokokkal védhetetlenek az átszervezés tervei, így a  szakszervezet szerint vélhetőleg politikai döntésről van szó. Mint írják: a magyar egészségügy így is ezer sebből vérzik, nincs szükség arra, hogy helyzetét még nehezebbé tegyék a politikusok!
MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink