2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Járvány: miniszteri utasítás érkezett

Az összes ágy 20%-át kell az állami kórházaknak készenlétben tartani Covid-19 betegeknek, az eddigi 10% helyett, írja a Portfolio.

Az EMMI vezetője szerdai "utasítás Covid-19 fertőzött betegek ellátására alkalmas ágyak ellenőrzésére" tárgyú levelét valamennyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltató vezetőjének kiküldtek. Ennek lényege, hogy a kórházak összes ágyszámának eddigi 10%-a helyett az összes ágyszám 20%-át kell készenlétben tartani azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a Covid-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek.

Az intézményvezetőktől azt kéri Kásler Miklós, hogy ellenőrizzék a koronavírusos fertőzött betegek ellátásába bevonható, készenlét fenntartásához szükséges ágyak meglétét és alkalmasságukat.

Fontos pontja az utasításnak, hogy az intézkedés végrehajtása nem eredményezheti a betegek intézményből való elbocsájtását.

A kórházvezetőknek péntek reggel 10-ig kell jelezniük a fent részletezett ágyellenőrzés megtörténtét, és a megfelelően felkészített ágyak számát is el kell küldeni.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő júniusi kimutatása szerint a teljes ágyszám 69 ezer volt (aktív és krónikus fekvőbetegellátás összesen). Ennek a 20%-a 13.800 ágyat jelent, írja a Portfolio.

Népszava: most kezdődik a festés is

A Népszava a miniszteri utasítás kapcsán arról ír, hogy az eltérően érinti az intézményeket. Van olyan kórházi vezető, akinek az ágyak ürítése nem okoz gondot, mert férőhelyeinek még mindig csak a 60-65 százaléka foglalt. Másutt viszont – miután szeptembertől már nem átlag-, hanem már teljesítmény-finanszírozást kapnak az intézmények –, feltöltötték az ágyakat, beindították a műtőket. Ezeken a helyeken Falus Ferenc egykori tisztifőorvos szerint a miniszter levele gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent.

Az ágyakon ellátható betegek számát a kórházfestési program is szűkíti, ugyanis a felújítássorozat is most kezdődik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már megkezdte az egyeztetéseket, hogy hol, melyik intézményben mit fessenek újra. A munkát a jövő év végéig be is kell fejezni. Csakhogy ha jönnek a festők, időről időre szabaddá kell tenni kórtermeket, ez pedig tovább apasztja a gyógyításra használható ágyak számát.

(forrás: Portfolio, Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés