hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Járvány: „A világ továbbra sem áll készen”

Közel két évvel és több mint tízezer halálos áldozattal az ebolajárvány után a világ továbbra sincs felkészülve egy globális járványra – idézi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetőjét a NOL.

– A legutóbbi ebolajárvány nem a legrosszabb forgatókönyv volt. Nem tudni mikor, de egész biztos, hogy lesz egy világméretű influenzajárvány. A kérdés csupán az, hogy olyan enyhe lesz-e, mint a 2009-es, vagy sokkal súlyosabb. A világ továbbra sem áll készen, hogy kordában tartsa a levegőben terjedő vírusok okozta járványokat – mondta hétfőn Margaret Chan, a WHO főigazgatója Luxemburgban.

A járvány ugyan elmúlt, de a most is előforduló elszigetelt esetek jelzik, hogy bármikor baj történhet.

– A vírus úgy terjed, mint a tűz. Két-három hét alatt duplájára nő a betegek száma – mondta Chan, aki szerint az erőfeszítések nem sokat érnek, ha a kórházak nincsenek kellőképpen felszerelve, és nincs elég egészségügyi dolgozó. A négymilliós Libériában mindössze 250 orvos dolgozik. A járvány idején többen is panaszkodtak, hogy nem kapták meg a fizetésüket. – Világjárvány idején együtt kellene működnünk a Világbankkal. Ezekben az országokban nincs elegendő forrás arra, hogy kifizessék az egészségügyi dolgozókat és az orvosi felszereléseket. De erről időben el kell kezdeni gondoskodni: nem lehet vitorlázás közben megépíteni a hajót – idézik a főigazgatót a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink