2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Japán élen jár a rizikócsökkentésben

Az Open Science konferencián beszámoltak a füstmentes alternatívák legfrissebb tudományos bizonyítékairól.

Tudósok, orvosok, egyesületek és kormányok évtizedek óta közösen küzdenek a dohányzás által okozott ártalmak csökkentéséért. Elsősorban a káros melléktermékek, így például a káros vegyi anyagok felszámolása a fő cél, ezért dr. Markus Nordlund, a stratégiai tudományos kezdeményezések globális vezetője fontosnak tartotta emlékeztetni a konferencia résztvevőit, hogy a kulcsfontosságú "ellenfél" az égés. Amikor egy anyag – például a dohány ­– magas hőmérsékleten elég, füst keletkezik, amelyben több mint hatezer olyan vegyi anyag található, amelyek közül az egészségügyi hatóságok több mint százat károsnak vagy potenciálisan károsnak minősítettek.

Bár a füst is aeroszol, nem minden aeroszol füst – hangsúlyozta. Az aeroszolok – különösen a folyékony alapú aeroszolok – valójában párolgás és kondenzáció útján keletkeznek, és szénalapú részecskék helyett folyékony cseppeket tartalmaznak. Cambridge-i kutatók kimutatták, hogy a cigarettázás során képződő káros vegyi anyagok szintje azért is lényegesen magasabb a füstmentes alternatívák használatához képest, mert míg előbbinél az égés során füst, utóbbinál – a csak hevítésnek köszönhetően – nikotin tartalmú dohány aeroszol képződik. Éppen ezért – hívta fel a figyelmet Marcus Nordlund –, a különböző füstmentes technológiák óriási szerepet játszhatnak a dohányzás okozta ártalmak csökkentésében. Kiemelte azonban, hogy az egyensúly itt is kulcskérdés.

Japánban végzett kutatások kimutatták, mióta a szigetországban bevezették a dohányhevítéses technológiákat 2016-ban, jelentősen csökkent a vásárolt cigaretták száma – annak ellenére, hogy ezen dohánytermékek továbbra is ugyanolyan könnyen elérhetőek voltak a fogyasztók számára, mint korábban. Öt év alatt 44%-kal esett a cigaretta eladás Japánban.

Dr. Peter Harper londoni onkológus kiemelte, annak ellenére, hogy a különböző kormányok és szervezetek szinte a Föld bármely pontján minden erőfeszítésükkel azon vannak, hogy lebeszéljék az embereket a dohányzásról, még mindig több mint 1 milliárdan élnek e rossz szokással a világban. „Ezeknek az dohányosoknak, akik nem tudnak leszokni, fel kell hívni a figyelmét az ártalomcsökkentésre" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bár "semmi sem kockázatmentes, így a füstmentes technológiák sem azok", kevésbé káros alternatívát jelentenek.

(forrás: uniomedia.com)
hirdetés

Könyveink