hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Januártól kevesebb gyógyszerhez kell méltányossági kérelem

A méltányossági gyógyszerfelírás ésszerűsítését tervezi a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – jelentette be a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság (META) minapi konferenciáján Bidló Judit főigazgató-helyettes a Népszava szerint.

A változtatás célja, hogy a most egyedi méltányossággal elérhető terápiák közül a lehető legtöbb a normál támogatási rendszerben váljon hozzáférhetővé. Azt szeretnék elérni, hogy a valóban szükséges gyógyszereket a gyártók próbálják a támogatott, azaz úgynevezett befogadott készítmények körébe juttatni, hogy ne egyedi méltányossági kérelem alapján kelljen igényelni őket.

A biztosító januárig várja a gyártók befogadási kérelmeit az eddig egyedi méltányosságból hozzáférhető termékeikre. Bidló Judit előadásában elmondta: a Belügyminisztérium vállalta, hogy felgyorsítja az új készítmények befogadását, és 90 napon belül minden termékről megszületik a döntés. Ez alapján támogatást kap a termék, amivel egyedi kérelem nélkül is hozzájuthat a beteg, vagy elutasítás esetén egyedileg sem támogatható a gyógyszer. Így csak akkor kellene méltányossági kérelmet beadni, amikor az adott terápiához való hozzájutásra, közfinanszírozására tényleg nincs más esélye a betegnek. Az új rendszerben ehhez egy elektronikus felületet is nyitnak. Ezen keresztül az orvosoknak a jövőben valamivel részletesebb kérelmeket kell előterjeszteniük, például jelölniük kell, hogy az adott beteg esetében miért azt a terápiát választják, és attól milyen egészségnyerseséget remélnek. Az így szerzett tapasztalatok befolyásolhatják a készítmény készítmény későbbi befogadásáról szóló döntést.

Csak idén október elejéig 21 ezer esetben kértek egyedi támogatást a hivataltól, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink