2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Izraelben a koronavírus-járvány megfékezését jelzik az adatok

Izraelben a koronavírusjárvány megfékezését jelzik az adatok, jóllehet a fertőzöttek száma továbbra is magas. Nemzetközi kitekintés.

Izraelben a koronavírus delta mutációja által dominált járványhullám csúcsán, augusztusban 750 körül volt a súlyos Covid-betegek száma. Erről a csúcsról a múlt héten 670 körülire csökkent számuk a gazdaság és a kereskedelem, valamint az oktatási rendszer szinte teljes nyitottsága mellett, és csökkenni kezdett az új fertőzöttek száma is, noha ezt a mutatót az előző napokban megemelte, hogy a tanévkezdet előtt sok diákot teszteltek.

"A súlyos betegek számának további csökkenését látjuk, különösen az új súlyos esetek számában. Korábban az új fertőzöttek több mint két százaléka betegedett meg komolyan, de ez a szám jelenleg már csak 1,1 százalék" -hangsúlyozta a ynetnek Eran Szegal professzor, a Weizman tudományos kutatóintézet szakértője. A következő hetekben a csökkenő tendenciát megállíthatja, sőt átmenetileg meg is fordíthatja az iskolák megnyitása és az őszi zsidó ünnepeken szokásos tömeges családi összejövetelek, de a statisztikus-biológus professzor a hosszabb távot illetően bizakodó.

"Védettségi fal épült a közeljövő zsidó ünnepeivel és az iskolakezdés veszélyeivel szemben, máris 2,6 millióan vették fel a harmadik, megerősítő oltást, és a negyedik hullámban újabb félmillióan először oltatták be magukat. Számításaink szerint ez elég lehet a járvány megfékezéséhez", mondta a szakember.

A hatóságok az őszi ünnepek, a hétfőn kezdődő zsidó újév előtt felhívták a lakosság figyelmét a megelőző óvintézkedésekre és a korlátozásokra. Arra kérték az izraelieket, hogy nyitott, szellőztetett helyeken rendezzék meg az ünnepi vacsorákat, és zárt helyen legfeljebb 50-en, nyitott terekben pedig maximum százan ünnepeljenek együtt.

December vége óta Izraelben 6 011 624 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer/BionTech vakcinájával. Ez az ország lakosságának 64,65 százaléka, ami azonban nem bizonyult elégnek ahhoz, hogy a SARS-CoV-2 vírus erősen fertőző delta variánsa ne indítsa el a járvány újabb hullámát. A javulást a harmadik, megerősítő oltásokkal érték el Izraelben, miután a helyi tapasztalatok szerint öt hónap elteltével jelentősen lecsökkent az első két oltás hatékonysága.

*

Meghaladta a hétmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Oroszországban az operatív törzs által vasárnap közzétett hivatalos adatok szerint. A fertőzöttek száma 18 645-tel 7 012 599-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, az új esetek 7,5 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 554 668-ra, a halottaké 793-mal 187 200-ra, a felépülteké pedig 15 256-tal 6 270 731-re nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 180,9 millió, az elmúlt napon pedig 434 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 169 118 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Romániában háromezer fölé emelkedett vasárnap a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma. Legutóbb május végén foglaltak el ennyi kórházi ágyat a koronavírusos betegek. A vasárnap kora délután közzétett hivatalos adatok szerint 1246 új fertőzést, és 11, a vírusnak tulajdonított halálesetet jegyeztek fel az elmúlt 24 órában. Mind az új fertőzések, mind a halálesetek száma alacsonyabb, mint az elmúlt két-három nap adata, de a járvány kezdete óta immár megszokottá vált, hogy hétvégén visszaesnek a számok. Pénteken és szombaton 1500 fölött volt az új fertőzések száma, és harminc körüli a napi halálesetek száma.

A kór romániai terjedését jelzi, hogy augusztus közepe óta hétről hétre mintegy hatvan százalékkal nő a fertőzések heti száma. Ezen a héten 10 123 személynél észlelték a koronavírust.  Jelenleg 3061 személyt ápolnak kórházban, 372-t közülük intenzív osztályon. További 10 760 személy lakhelyén, 2783 személy pedig intézményes elkülönítésben várja a gyógyulását.

A járvány kezdete óta eltelt másfél év alatt a SARS-CoV-2 vírus által igazoltan megfertőzöttek száma meghaladta az 1,1 milliót, a halálos áldozatok száma pedig megközelítette a 37 ezret Romániában.

*

Németország százmillió adag védőoltással támogatja a nemzetközi közösséget az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni küzdelemben, jelentette be Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter vasárnap. A százmillió adag vakcinát még az idén eljuttatják a segítségre szoruló országokba. Németország így nagyjából annyi oltóanyaggal támogat másokat, amennyit eddig a német lakosság védelmére fordítottak, mondta Jens Spahn.

A támogatás azt szolgálja, hogy az év végére a világ lakosságának legalább 40 százaléka rendelkezzék a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással, mondta a miniszter német hírportálok jelentései szerint Rómában, a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt összefogó G20-csoport egészségügyi minisztereinek tanácskozásán újságíróknak.

A világjárvány csak akkor ér véget, amikor az egész világon véget ér, és amíg nem ér véget, kialakulhatnak új vírusváltozatok, amelyek Németországban is veszélyt okozhatnak, fejtette ki Jens Spahn. A németországi oltási kampányról elmondta, hogy az eddigi mintegy 50 millió mellett még legalább ötmillió embernek kell teljes oltást szereznie ahhoz, hogy átvészelje a következő hónapokat. Kiemelte, hogy a kampányt fel kell gyorsítani, mert "most, szeptemberben dől el, hogy mennyire leszünk biztonságban ősszel és télen".

A szövetségi kormány legutóbbi, pénteki összesítése szerint a tavaly december végén elindított oltási kampányban 102,4 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 65,6 százaléka - 54 541 599 ember - kapott. Teljes oltással a lakosság 61 százaléka - 50 754 494 ember - rendelkezik. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 10 453 fertőződést mutattak ki tesztekkel. Ezzel a regisztrált esetek száma átlépte a négymilliót. A járvány tavaly tavaszi kezdete óta 4 005 641 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t Németországban.

*

A világon 220 643 330 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 220 239 588 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink