hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Logo igazolná a patikák jogszerű működését

Itthon is jelentendő lesz a gyógyszerhamisítás

Magyarországon is folyamatban van a gyógyszerhamisítás elleni európai uniós irányelv átültetése. Kötelező lesz jelenteni a hamis szerekkel kapcsolatos információt.

Nagy-Britanniában 2013. január 2-án lép hatályba az Európai Unió által elfogadott gyógyszerhamisítás elleni irányelv. A 2011-ben elfogadott irányelv többek között arra kötelezi a tagállamokat, hogy az internetes gyógyszer-kereskedelem biztonságosságát fokozzák, amelynek érdekében előírja, hogy a tagállamok nyújtsanak segítséget a lakosság számára a biztonságos webpatikák azonosításában.

Az uniós szabályozás szerint az Európai Bizottság kialakít egy olyan egységes logót, amely a patikák weboldalain elhelyezve azok jogszerű működését lenne hivatott igazolni, egyszersmind azonosítaná a tagországot, ahonnan az internetes gyógyszertár üzemel. Az irányelv szerint az internetes gyógyszertárak és a tagállami felügyeleti hatóság honlapjait össze kell kapcsolni.

Az EU rendelkezés alapján a brit szakértők online adatbázis kialakítását tervezik, amely listázná a legálisan működő online patikákat. A brit Gyógyszer- és Egészségügyi Termékeket Felügyelő Hatóság (MHRA) a napokban bocsátotta konzultációra az uniós irányelv végrehajtásának kérdését. A PJ Online beszámolója szerint a konzultációs felhívás az illegális gyógyszerek internetes értékesítésének potenciális veszélyeit, továbbá az egységes uniós biztonsági szabványok elfogadásának szükségességét hangsúlyozza.

A gyógyszerhamisítás elleni irányelv átültetése Magyarországon is folyamatban van. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma október folyamán terjesztette elő az egészségügyi törvények módosításáról szóló javaslatot, amely az EU irányelv végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapít meg, és amely módosítja az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvényt, közkeletű nevén a gyógyszertörvényt. A törvényjavaslat többek között bevezeti a hamisított gyógyszer fogalmát, valamint a gyógyszerforgalmazók, gyógyszerészek, orvosok számára kötelezővé teszi, hogy bejelentést tegyenek a gyógyszerészeti államigazgatási szervnek, amennyiben hamis gyógyszerrel kapcsolatos információ jut a tudomásukra, írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevele.

(forrás: HENT)
hirdetés

Könyveink