hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Itthon és az Eurotransplantban nincs szervkereskedelem!

Sem Magyarországon sem az Eurotransplant országokban nincs jelen a szervkereskedelem - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Nem is lehet és nincs is jelen a szervkereskedelem sem Magyarországon, sem az Eurotransplant 8 tagországában – mondta Máthé Zoltán.

„Ugyanis az Eurotransplantban, így Magyarországon is nagyon szigorúan szabályozott az egész folyamat. Amíg az agyhalott donort jelentik egészen addig, amíg a transzplantáció sikeresen megvalósul, ezt a folyamatot 30-40 ember együttes munkája teszi lehetővé és sikeressé. Ebbe nem lehet beavatkozni és Magyarországon és Európa nagy részében szóba sem jöhet szervkereskedelem és nem is merül föl.”

Máthé Zoltán elismerte, Indiában, Ázsiában azonban előfordulhatnak efféle beavatkozások.

Nemcsak Magyarországon, az egész világon egyre növekszenek a transzplantációs várólisták, miközben egyre kevesebb az átültethető szerv – mondta a transzplantáció új tendenciáiról az igazgató.

A szervek minőségében is van egy eltolódás, ugyanis míg korábban, 5-6-10 évvel ezelőtt a 20-40 év közötti úgynevezett motorbalesetes betegek váltak agyhalottá és belőlük lehetett ezeket a szerveket kioperálni, most már szerencsére a közlekedés-biztonság és az orvostudomány fejlődésének következtében, mert a roncsolt sérüléseket is most már bizonyos szinteken jobban tudják gyógyítani, egyre kevesebb az a donor, aki fiatal és akiből ki lehet emelni működő szerveket.”

Tehát míg korábban 55 év volt a donorok számára a felső korhatár, mára akár 70-80 éves donorokat is jelentenek a transzplantációs központok számára.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés