hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Itt az influenza és a kórházi látogatási tilalmak

Fejér és Heves megye több kórházában is látogatási tilalmat rendeltek el az influenzás megbetegedések halmozódása miatt.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban január 13. és 19. között 12 370 fő, az előző hetinél 29,9%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A harmadik naptári héten negyvenöt influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A sentinel orvosok által beküldött 27 beteg légúti mintájában négy esetben influenza A(H3), két esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét mutatták ki, az influenza-pozitivitási arány 22,2%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 18 betegnél három esetben az influenza A(H1N1)pdm09 vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok. A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 22 esetben influenza A(NT), 1 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények vezetői saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelhetnek el a betegek védelme érdekében. A Nemzeti Népegészségügyi Központ, Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálynak megküldött, a látogatási tilalmak elrendeléséről szóló tájékoztatók alapján készített lista az NNK honlapján olvasható.

Fejér megye 

Heves megye

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés