hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Itt a vége?

  Április elsejével a parlament eltörölte a vizit- és kórházi napidíj fizetési kötelezettségét, miután a lakosság elsöprő többsége a márciusi népszavazáson a kormány által bevezetett reformintézkedések ellen voksolt. Gyurcsány Ferenc kormányfő a referendum eredményhirdetésekor határozottan kijelentette, a kormánynak nem áll szándékában és módjában sem kárpótolni az egészségügyi szolgáltatókat a kiesett vizitdíj miatt. Ám a népszavazás utáni első sokk után némiképp enyhülni látszik a szigorú, kérlelhetetlen kormányzati retorika, és Horváth Ágnes miniszter a szakma képviselőivel egyeztetést kezdeményezett azért, hogy a károkat némiképp enyhíteni tudja a kabinet. A szaktárca vezetője határozottan állítja, csak költségvetésen belüli átcsoportosításban gondolkodnak, és hiába vádolja a legnagyobb ellenzéki párt kicsinyes, dacos magatartással a kormányt, a konvergenciaprogram miatti korlátok okán nincs mód pluszforrások bevonására. Így első körben egyelőre csak a házigyermekorvosok kompenzációjára fordított havi 280 millió forint újraosztására lát lehetőséget a szakminiszter – ez az összeg azonban mindössze negyede annak, amit a vizitdíjbevétel az alapellátásban dolgozó orvosoknak jelentett havonta.
  A fideszes önkormányzatok vezetői jelezték, perre mennek, ha a kormány nem pótolja az intézmények működéséhez elengedhetetlen forrásokat. Nem a szolgáltatók feladata ugyanis, hogy előteremtsék a közfeladatok ellátásához szükséges pénzt – vélik –, és forráshiányra sem hivatkozhat a kabinet, hisz tavaly hatvanmilliárdos, az év első két hónapjában pedig tizenöt és fél milliárdos többlettel zárt az Egészségbiztosítási Alap. Az egyeztetések lapzártánk idején is folynak, de a szaktárca vezetőjének javaslata ellen máris tiltakozik a Magyar Orvosi Kamara és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete is.
  A kárenyhítés mértékéről és módjáról zajló tárgyalásokkal párhuzamosan az egészségbiztosítás rendszerét érintő további lépésekről is egyeztetnek a koalíciós pártok. Talán nem túlzás azt állítani: pillanatnyilag úgy tűnik, az SZDSZ – az MSZP egyes képviselői és a legnagyobb ellenzéki párt „segítségével” – belebukott az egészségügy átalakításába. Itt a vége?

Összefoglalónk a 8–9. oldalon

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés