hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ismét országossá vált a Fiumei úti Baleseti Intézet

Új tagokkal bővült a magyarországi országos egészségügyi intézetek sora, köztük a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézettel – jelentette be a Péterfy főigazgatója.

Dr. Sásdi Antal beszámolt az Országos Gyógyintézeti Szövetség (OGYISZ) minap zajlott közgyűléséről, amely tagjai sorába emelte a három új országos intézet főigazgatóját és orvosigazgatóját a december 27-én kiadott EMMI miniszteri rendelet értelmében. Balog Zoltán miniszter ugyanis 3 új országos intézet felállítását rendelte el az eddigi 10 mellé: így jött létre a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (korábban Heim Pál Gyermekkórház), a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (korábban Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet), és a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézet (korábban a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ).  A Péterfy Baleseti Központja pontosan 10 év után kapta vissza az országos intézeti rangot. Az OBSI-t ugyanis egy évtizeddel ezelőtt egy kormányhatározat szüntette meg, és csatolta a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz, továbbá ekkor költözött át a Péterfy Traumatológiai osztálya is a Fiumei úti épületbe.

Az országos intézeti cím komoly szakmai elismerése az ott folyó munkának, másrészt az Intézet újra a traumatológia széles körű adatgyűjtési központja lett – hangsúlyozta Sásdi Antal, hozzátéve, hogy a miniszteri rendelet az országos intézetek fontos feladatává teszi a betegség-megelőzést, az epidemiológiai és statisztikai célú adatgyűjtést, valamint a tudományos kutatásokat is támogató módszertani útmutatók kiadását. Az országos intézetek szerepének megerősítésében kulcsszerepet játszott Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatója, miniszteri biztos is, és ez egy szakmailag maximálisan támogatható, jó irány – tette hozzá Sásdi Antal főigazgató.

Jelenleg is a Fiumei úton működik a Semmelweis Egyetem Baleseti tanszéke (együttműködésben az Uzsoki Utcai Kórházzal), és az újra országos intézeti rangot kapott „Traumatológia” évtizedek óta Európa vezető baleseti központjai közé tartozik, számos eljárást nemzetközi összehasonlításban is az elsők között honosítottak meg a Fiumei úton dolgozó baleseti sebészek – fejtette ki. Immár egy teljes éve, hogy a gyermektraumatológiai osztályukon felszívódó tűzőanyaggal egyesítik a felkar eltört csontvégeit, ennek óriási előnye, hogy a korábbi fém tűzőanyagokkal szemben ezt nem kell újabb műtéttel a csont összeforrása után eltávolítani, csupán egyetlen kismetszéssel behelyezni. Egy másik, szintén úttörő beavatkozás a felnőttek kartöréseinek rögzítése kívülről, fémekkel megtűzve. A súlyos koponya-, és agysérültek halálozási aránya a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetében a legalacsonyabb hazánkban, köszönhetően az intenzív osztályon alkalmazott legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás eljárási protokollok bevezetésének.

Az új országos intézeti címekhez egyelőre nem jár külön költségvetés, mint más intézetek esetében, de az új intézetek vezetői reménykednek benne, hogy ez később módosul.

Az OGYISZ egyesületi formában működik, és minden országos intézet főigazgatója és orvos-igazgatója egyéni tagként nyer felvételt. A Péterfyt Sásdi Antal főigazgató mellett dr. Flóris István orvosigazgató képviseli.

hirdetés

Könyveink