2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Ismét emelkedik az új fertőzések száma

Romániába, Belgiumban, Olaszországban és Szlovéniában ismét emelkedni kezdett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma. Nemzetközi kitekintés.

Romániában kedden két hete először ismét ötezer fölé ugrott az esetszám, az utóbbi héten pedig több fertőzést jegyeztek fel, mint a megelőző hét napon. Az egészségügyi minisztérium keddi összegzése szerint az utóbbi 24 órában 5140 új esetet regisztráltak, amely több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. Heti összevetésben is immár hatodik napja emelkednek az esetszámok. Az utóbbi hét napon 24 480 új esetet diagnosztizáltak, amely több mint tíz százalékkal magasabb, mint az előző hét napon diagnosztizált 22 025 új eset.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás továbbra is csökkenőben van: kedden 2858 koronavírusos beteget ápoltak kórházban. Ez húsz százalékos csökkenés a múlt keddi adathoz képest. Csaknem ugyanilyen mértékben (443-ra) csökkent egy hét alatt az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma. A keddi jelentésben szereplő 43 újabb haláleset megfelel az utóbbi két hét átlagának, heti összevetésben azonban csökken az elhalálozások száma: az utóbbi hét napon 280 áldozatot követelt a járvány az előző heti 412-höz képest.

Adriana Pistol egészségügyi államtitkár keddi sajtóértekezletén az elvégzett Covid-tesztek "találati arányának" növekedésére is felhívta a figyelmet. Az úgynevezett reprodukciós ráta is – amely azt mutatja, hogy a fertőzött hány embernek adja tovább a vírust növekedőben van, múlt héten már egyhez közelített. Ilyen körülmények között a szakember a járvány stagnálását, vagy enyhe erősödését valószínűsítette.

Az államtitkár az önkéntes védekezés fontosságát hangoztatta, és arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy legalább a tömegközlekedési járműveken és egyéb zsúfolt helyeken viseljék a védőmaszkot.

Romániában március 9-én szűnt meg a koronavírus-járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

*

Indonéziában feloldották a turistákra vonatkozó, a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténszabályokat, az érkezőktől már csak negatív vírustesztet kérnek jelentette kedden az ABC amerikai hírcsatorna az ázsiai ország idegenforgalmi minisztériumára hivatkozva. A Sandiaga Uno tárcavezető által jegyzett közleményben hangsúlyozzák, hogy a rendelkezés amelyet a szigorú lezárások nyomán csökkenésnek indult fertőzésszámok miatt hoztak az egész országra érvényes.

A kormány március 7-én már feloldotta a karanténszabályokat a turisták által kedvelt Bali szigetén. Ezt megelőzően az érkezőkre három nap karantén várt.

A mintegy 270 milliós országban a járvány kezdete óta csaknem hatmillió fertőzöttet regisztráltak, a Covid-19-nek pedig több mint 153 ezer halálos áldozatáról tudni. Míg Balira 2019-ben több mint 6,3 millió turista érkezett, ez a szám a járvány miatt elrendelt lezárások nyomán  2021-ben 45-re csökkent.

*

Szlovéniában harmadik hete nő az új koronavírussal fertőzöttek napi száma derült ki a kormány keddi jelentéséből. Bojana Beovic, a kabinet járványhelyzettel foglalkozó szakbizottságának elnöke kijelentette: az országban elindult a járvány következő, hatodik hulláma. Úgy vélte: várható volt, hogy a járványügyi intézkedések enyhítésével nőni fog a fertőzöttek száma. Ugyanakkor hozzátette: ehhez még hozzájárult a hidegebb időjárás ami miatt az embereke még mindig többet tartózkodnak zárt térben  és a koronavírus omikron variánsa fertőzőbb, BA.2-es alvariánsának terjedése is.

Felhívta a figyelmet az oltás fontosságára, különösen a veszélyeztetett csoportok esetében, és javasolta, hogy zárt térben továbbra is mindenki viseljen védőmaszkot.

Keddre 4935 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és két beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 szövődményeiben. Kórházban 145 beteget ápolnak, közülük 41-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 264 418-an kaptak védőoltást, közülük 1 219 769-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1254 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 következtében 12-en hunytak el. Kórházban 654 beteget ápolnak, közülük 42-en szorulnak lélegeztetőgépre. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 309 654-en kaptak védőoltást, közülük 2 236 423-an már a második adagot is beadatták maguknak.

*

Továbbra is emelkedik a koronavírus-fertőzéses új esetek, és a járvány miatt kórházban ápoltak száma Belgiumban, az egyhetes napi átlagos fertőzésszám ismét megközelítette a tízezret, közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap kedden.  A belga közegészségügyi hatóság keddi tájékoztatása szerint Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan 9953 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust. A mutató 25 százalékkal haladja meg az előző hétnapos időszak adatait.

Naponta átlagosan 169 embert szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, ami 17 százalékos növekedést jelent egy hét alatt. Belgiumban jelenleg 2263 embert ápolnak kórházban a vírusfertőzés miatt, számuk egy hét alatt 11 százalékkal emelkedett. A kezelt fertőzöttek közülük 179-et ápolnak intenzív osztályon, számuk 1 százalékos emelkedést mutat.

*

Ismét kilencvenezer fölé emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek napi esetszáma Olaszországban, és mindenekelőtt az alacsony átoltottságú dél-olaszországi tartományokban ugrott meg, közölte az egészségügyi tárca a legfrissebb adatokat kedd este. Az egy nap alatt végzett több mint hatszázezer teszten több mint 93 ezer új fertőzöttet azonosítottak. Az idén ennél több beteget egy nap alatt február 8-án regisztráltak, akkor több mint 101 ezret. Egy nap alatt 197 beteg halt meg, amivel a halottak száma 2020 februártól számolva túllépte a 158 ezret.

Az egészségügyi veszélyhelyzet vége nem jelenti a pandémia befejeződését, mondta Andrea Costa egészségügyi államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az omikron variáns februári tetőzése óta a járványgörbe, az utóbbi több mint két évben tapasztaltak szerint, nem egyenesen ível lefelé, hanem ingadozik.

A betegek száma az utóbbi egy héten a korábbihoz képest országosan negyven százalékkal emelkedett. A kórházak leterheltsége viszont nem nőtt jelentősen annak ellenére, hogy a húsz tartományból tizennégyben megugrott a kórházban kezeltek száma. Jelenleg majdnem kilencezer beteget kezelnek kórházban, kevesebb mint ötszázan vannak intenzív osztályon, valamint több mint egymillió-kétszázezer az aktív betegek száma. A betegek száma mindenekelőtt a déli Puglia tartományban és Campaniában emelkedett, egy hét alatt majdnem hatvan százalékkal. A régiókban továbbra is alacsony az oltottsági arány, és magas a fiatalok száma, akik között jelenleg az omikron BA.2 vírusvariáns terjed. Az északi Piemontban végzett szennyvízvizsgálatok szerint a tartományban a BA.2 elnevezésű omikron variáns van leginkább jelen.

Az államtitkár a SkyTg24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy még néhány hetet kell várni ahhoz, hogy a járványmutatók tartós csökkenést mutassanak. Costa az oltakozás folytatására szólította fel a lakosságot, hangsúlyozva, hogy a tizenkét év feletti olaszok 92 százaléka kapott már legalább egy oltást, és több mint 83,8 százalék már két dózissal oltott. Több mint 38 millióan részesültek már harmadik vagy emlékeztető oltásban, amit további tíz millió embernek kellene felvennie.

A kormány korábbi bejelentése szerint március 31-én véget ér a 2020. január végén bevezetett és azóta folyamatosan meghosszabbított egészségügyi veszélyhelyzet. Április elsejétől az oltási igazolás nem lesz többé kötelező a városi tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, hivatalokban, valamint a vendéglátóhelyek szabadtéri részein. A védettségi igazolás hatályban marad a vendéglátóhelyek zárt tereiben, a szállodákban, a zárt edzőtermekben, uszodákban, múzeumokban, mozikban, a hosszútávú közlekedésben.

Zárt térben továbbra is FFP2 típusú maszkot kell viselni. A járványkorlátozásokat május elsejétől törlik el.

*

A világon 474 114 799 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 098 739 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 472 116 251 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 093 828 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink