hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Ismerjük a Széll Kálmán Terv intézkedéseit

A magyar felnőtt korú lakosság fele tud legalább egyet említeni a Széll Kálmán Terv egészségüggyel kapcsolatos intézkedéseiből - derül ki az Ipsos és az UBM Medica felméréséből.

A válaszadók átlagosan 1,6 tervezetet nevesítettek a 16-ból. Legnagyobb arányban a közgyógyellátás átalakítása, illetve a korrupcióellenes tervek kaptak említést. A gyártói adót, biológiai hasonló szerek támogatását, nemzetközi referenciaárazást és a generikus program felgyorsítását átlag feletti arányban ismerték a diplomások, míg az idősebbek a koleszterinszint-csökkentők támogatására vonatkozó terveket, a betegegyüttműködést preferáló támogatási rendet.

Az ismeretszintet elsősorban az

  1. érintettség (életkoruk előrehaladtával egyre több betegsége van az embereknek, egyre több a tapasztalatuk az egészségügyi ellátórendszerrel, így jobban odafigyelnek az ezzel kapcsolatos hírekre)
  2. képzettség (és az azzal együtt járó általános tájékozottság)
  3. nem (a nők tájékozottabbak egészségügyi kérdésekben) illetve
  4. lakóhely (Budapesten élők tájékozottabbak) befolyásolja.

A korrupcióellenes intézkedéseknek és az egyedi méltányossági rendszernek a legnagyobb az elfogadottsága, míg legkevésbé a kombinált szerek támogatásának csökkentésével és a nemzetközi referenciaárazással ért egyet a magyar felnőtt korú lakosság.

A két nagy párt (FIDESZ és MSZP) szavazói körülbelül ugyanolyan arányban, míg a Jobbik szavazói a legkevésbé informáltak a konkrét intézkedésekkel kapcsolatban. Érdekes, hogy az egyes tervezeteket közel azonos arányban utasítják el az MSZP és Jobbik szavazói. Az LMP szavazói a számukra vélhetően kevésbé releváns intézkedéseket átlag alatti arányban ismerik (mint pl. koleszterinszint-csökkentők támogatásának csökkentése).

Az egészségügyi területen dolgozók nagyobb arányban ismerik az intézkedéseket, határozottabb véleményük van velük kapcsolatban (kevesebb „egyet is ért meg nem is” válasz) és valamivel kevésbé elutasítók, mint a lakosság. Az egészségügyi területen dolgozók a kombinált szerek és a koleszterincsökkentők támogatásának csökkentéséről, illetve az orvoslátogatói díj emeléséről hallottak legnagyobb arányban, míg az elvárt árról, a nemzetközi referenciaárazásról és a néhány gyógyszer kórházi rendbe sorolásáról a legkevésbé. Leginkább a korrupcióellenes intézkedésekkel és a közgyógyellátás átalakításával értenek egyet, ezzel a két intézkedéssel a válaszadók közel 2/3-a van egy véleményen, míg 50 százalék feletti arányban az egyedi méltányossági rendszerrel, biológiailag hasonló gyógyszerek támogatásával, illetve a betegegyüttműködést preferáló támogatási renddel.

Kiemelendő, hogy az orvosok igen elítélik a gyógyszergyártókat sújtó megszorításokat, legkevésbé a kombinált szerek támogatásának csökkentésével, az orvoslátogatói díj emelésével és a gyógyszergyártói adó emelésével értenek egyet általában. Orvoscsoportonként nézve a gyógyszergyártókkal (illetve képviselőikkel) intenzívebb kapcsolatban álló pszichiáterek támogatják legkevésbé az orvoslátogatói díj és a gyártói adó emelését, míg a gyermekorvosok több mint 50 százaléka közömbös vagy egyetért ezzel, ők a kombinált szerek támogatásának csökkentését nem tartják jónak, míg a belgyógyászok a koleszterincsökkentők támogatásának csökkentését.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink