hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

iPad a kórházban

A kórházakban dolgozó rezidensek munkaidejének jelentős része dokumentációra, bürokratikus feladatokra megy el. Egy az IT Business Online-on közölt kutatási eredmény szerint, ha táblagéppel látják el az orvosokat, jóval több idejük jut a betegellátásra.

Az Archive of Internal Medicine című szaklap közölt egy tanulmányt arról a kutatásról, amelynek során azt vizsgálták, hatékonyabban tudnak-e dolgozni az orvosok, ha iPad-del látják el őket. 2010 novemberében a Chicagoi Egyetem klinikájának belgyógyászatán dolgozó 115 rezidens kapott egy-egy tabletet, amellyel hozzáférhetett az elektronikus betegadatokhoz, a kórház személyhívó rendszeréhez, a belső hálózathoz és orvosi szaklapokhoz.

A felmérés során megkérdezték a rezidenseket közvetlenül azelőtt, hogy megkapták volna a táblagépeket, majd négy hónappal később megismételték az interjúkat. Röviden összefoglalva: az iPad segítségével egy orvos naponta körülbelül egy órát tudott megtakarítani a korábbi, tablet nélküli munkavégzésével összehasonlítva. A rezidenseknek az adatbevitel során nem kellett a kórházi számítógépre várakozni, az így nyert időt a közvetlen ellátásra tudták fordítani.

A megkérdezett orvosok elmondása szerint feladataikat így jóval gyorsabban ellátták, és tanulásra is több idejük maradt. A felmérésben részt vett rezidensek 90 százaléka használta napi rendszerességgel az iPad-et, közel 80 százalék nyilatkozott úgy, hogy sokkal hatékonyabbnak érezte munkáját; 68 százalék pedig arról számolt be, hogy a betegellátásban adódó korábbi késlekedéseket, csúszásokat ily módon sikerült kiküszöbölni.

A tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás egyik fő tanulsága, hogy a mobileszközök jelentősen felgyorsítják a dokumentációs folyamatot, így a doktorok sokkal hatékonyabban tudják beosztani munkaidejüket – közli az IT Business.hu.

(forrás: IT business online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!