hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ionterápiás centrum a határtól fél órára

Egy új osztrák ionterápiás centrum 2016 végétől kezdve kezeli a rákbetegeket. A MedAustront a CERN-nel, a Svájcban lévő Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel együttműködve fejlesztették, közölte a HáziPatika.

A létesítmény szíve egy kör alakú részecskegyorsító, amely proton- és szénionsugarat hoz létre.  Az ionterápia egy kímélő formája a sugárkezelésnek, amelyet elsősorban olyan tumorok esetében alkalmaznak, amelyek sugárzásra érzékeny szervek közelében helyezkednek el. A tipikus indikációk (azaz olyan esetek, amikor ilyen kezelés javallott): agytumorok, koponyaalapi tumorok, a gerincvelő mentén előforduló daganatok és a medencetájéki daganatok. A MedAustron jelenleg protonterápiát folytat, 2020-tól Bécsújhelyen a szénionok segítségével is küzdeni fognak a rák ellen. 

Hány páciens érkezik évente Bécsújhelyre, a MedAustronhoz? Milyen országokból érkeznek a betegek?

MedAustron: A betegek kezelésének 2016. decemberi megkezdése óta eddig 70 pácienst kezeltek a MedAustronban. Júliustól már egy második kezelési helyiség is rendelkezésre áll. Amikor a "teljes üzem" megkezdődik, egy harmadik helyiséget is berendezünk. 2018-ban akár 250 beteget is kezelhetünk, akik Ausztriából, Európából, illetve az egész világból érkeznek.(...)

Mi a hatásmechanizmusa a kezelésnek? Miért jó egy betegnek, ha ilyen terápiához jut hozzá?

MedAustron: Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos (fotonokkal végzett) sugárkezeléshez képest az ionterápia kisebb dózisterhelést jelent a tumort körülvevő normál szöveteknek, illetve az érintett, kockázatnak kitett szerveknek. A kisebb ionterápiás dózis alkalmazása csökkenti a mellékhatások előfordulását és azok súlyosságát is mérsékli. Ez a betegek életminőségét és jóllétét is döntő mértékben befolyásolja.  

Kapcsolatban állnak magyar privát vagy állami egészségügyi intézményekkel és betegbiztosítókkal?

MedAustron: Már kezeltünk magyar betegeket, és vannak kapcsolataink magyarországi intézményekkel is. Az ügyintézés minden esetben gyorsan és problémamentesen történt.(...)

A teljes cikk

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés