hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Inzulin-rezisztencia és depresszió

Az OTSZ Online szerint a jelentősebb depressziós zavart mutató egyénekben sokkal valószínűbb az inzulin-rezisztencia fennállása, mint azokban, akik nem szenvednek depresszióban.

A JAMA Psychiatry-ban 2020. decemberében megjelent cikk szerzői úgy találták, hogy a major depresszióban (MDD) szenvedőkben 51%-kal gyakoribb az inzulin-rezisztencia, mint a depresszív zavarokkal nem küszködőkben, ráadásul a depressziósok inzulin-rezisztenciához súlyosabb és elhúzódóbb depresszió társul.

Dr. Kathleen Watson (Stanford University, California) és munkatársai az MDD és az ID közötti összefüggés természetét, az IR és a depresszió jellegzetességeit, a remisszió, a súlyosság, a krónikussá válás összefüggéseit kutatták. A vizsgálatban a Netherlands Study of Depression and Anxiety nevű holland longitudinális vizsgálat adatait használták fel, mely a felnőtt lakosság depresszív és szorongásos zavarainak lefolyását és következményeit tartalmazza.

Inzulin-rezisztencia a jelenleg is fennálló MDD-hez társult (OR 1,51 (95%CI 1,08-2,12), de a régebbi, rendeződött („remittált”) MDD mellett nem volt igazolható (OR 1,14 (95%CI 0,79-0,64). Amennyiben az életkorhoz, nemhez, képzettséghez, dohányzáshoz, alkohol-fogyasztáshoz igazították a modellt, az látszott, hogy az inzulin-rezisztencia mindkét méréssel a súlyos depresszióhoz társult, és csak a depresszió krónikusságával mutatott összefüggést. Remittált MDD esetén az IR-el való összefüggés egyik módszerrel sem volt kimutatható. Az eredmények arra utalnak, hogy az inzulin-rezisztencia fennállása inkább a depresszió egyik állapotának a biomarkere. A szerzők szerint az IR és az MDD között több lehetséges mechanizmus működhet: pl. gyulladás-, hypothalamikus-hypophysis-mellékvese tengely-, vagy az egészséges magatartás megváltozása. Ezek pontos megértése segíthet a kutatások további folytatásában, többek között például abban, hogy esetleg az IR vezet az MDD kialakulásához és nem fordítva. Szükséges az IR és az MDD közötti  összefüggések genetikai, molekuláris, celluláris szintű ismeretei a célzott beavatkozás vagy kezelés kialakításához.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés