hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Intenzívebben élhetik meg a fájdalmat az autisták

Az autizmus spektrumzavarral (ASD) élő emberek intenzívebben élhetik meg a fájdalmat, mint a neurotipikus személyek – írja a 24.hu.

Az IFLScience című lapban közölt kutatás adatai szerint neurológiai gondokkal küzdő emberek sok esetben valamilyen szenzoros feldolgozási zavarral is küzdenek. Ez azt jelenti, hogy az agy folyamatosan kapja az információkat és jeleket a hanghullámokon, érintésen, látáson, valamint a szagláson keresztül, ám egyes embereknél ezeket az érzékszervi információkat a központi idegrendszer nem a megfelelő módon dolgozza fel. Ez ugyanakkor nem csak az autizmus jeleit mutató személyeknél figyelhető meg. Egyes emberek azonban rendellenes fejlődés nyomán alul- vagy épp túlérzékennyé válhatnak bizonyos ingerek hatására.

A tanulmány szerint a fájdalom mértékének kulcsa a szenzoros modulációs zavarokban rejlik – ugyanis aki ilyen rendellenességgel küzd, nagyobb fájdalmat tapasztalhat. Ez a diszfunkció márpedig meglehetősen sűrűn, az autisták 70-90 százalékban előfordul.

A kutatók szerint a felfedezés azt jelenti, megdőlt az a gyakori tévhit, hogy az autisták kevésbé fogékonyak a fájdalomra. A valóság ugyanis ezzel szemben az, hogy az autizmussal élők fájdalomérzékenysége valójában magasabb – idézi a publikációt a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink