hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

Intelligens ruházat az egészség javítására

A viselő szívét, lélegzetét és testhőmérsékletét monitorozó kényelmes intelligens ruházat várhatóan forradalmasítja az egészségügyet azáltal, hogy csökkenti a kórházi viziteket és lehetővé teszi a betegek számára, hogy aktívabb életmódot vezessenek.
Eltérően az olyan távmonitorozó rendszerektől, amelyek a felhasználó karjára vagy mellkasára csatolt szenzorokon alapulnak, egy európai fejlesztési csoport az érzékelő eszközöket közvetlenül a textíliákba ágyazta be. Az így létrehozott öltözetek nem pusztán intelligensek, de viselésük kényelmes és praktikus is. A ruházat által begyűjtött biojeleket egy mobil kapcsolaton keresztül az ellátókhoz továbbítják, így az orvosok ellenőrizni tudják betegeiket és figyelmeztethetnek, ha egészségük romlik.

A távoli monitorozás kiválóan alkalmas a krónikus betegségben szenvedő vagy balesetből felépülő betegek számára, akiknek máskülönben hosszabb időt kellene tölteni a kórházban, vagy gyakrabban kellene meglátogatni orvosukat ellenőrzés céljából. A távmonitorozó technológia hatásosságát az EU által finanszírozott HealthWear projekt végzi egy sor klinikai próba végrehajtásával.

A technológiát az intelligens ruhaanyag gyártók, szoftverfejlesztők, telekommunikációs szolgáltatók és egészségügyi szakemberek konzorciuma fejlesztette ki. A szenzorok egy kényelmes mellénybe vannak beágyazva, amely csak egy mobiltelefon méretű készüléket igényel az információ felvételére és továbbítására. A rendszer lehetővé teszi a beteg számára, hogy aktív és önálló életet éljen, miközben az ellátók bármikor vagy bárhol vizsgálatot végezhetnek. A HealthWear rendszer a szenzorokból jövő összes információt egyetlen készülékbe, a „hordozható beteg egység”-be gyűjti.

A beágyazott érzékelők a véroxigén- és testhelyzet mérőkön felül a következőkből állnak: hatvezetékes EKG, légzési mozgásérzékelő, pulzusszám és bőrhőmérséklet monitorok. Az adatokat ezután egy biztonságos GPRS mobil kapcsolaton keresztül egy központi szerverre továbbítják. Az információkat a beteg elektronikus nyilvántartásában tárolják, mely az interneten hozzáférhetővé válik az orvosok és a gondozók számára valós időben vagy offline.

A technológia alkalmazása egyszerű és átlátható mind a betegek, mind az egészségügyi szakemberek számára. A betegnek annyit kell csak tenni, hogy viseli a mellényt és feltöltve tartja a „hordozható beteg egység” (PPU) akkumulátorát, hasonlóan egy mobiltelefonhoz. Valójában a HeatlhWear csapat jövőképe szerint egy szokványos mobiltelefon PPU-ként is funkcionál majd. A felhasználók – különösen az idősek – nem szeretik, ha körbe vannak véve vezetékekkel és különböző csatlakoztatandó készülékekkel. A gondozók képesek könnyen elérni a betegek adatait és pontosan vizualizálni a beteg időbeni előmenetelét, vagy valósidejű monitorozást végezni.

Mint minden technológia esetében, a HealthWear rendszer megvalósításának költségei magasak ha kis léptékben történik. A rendszer azonban alkalmas a tömeggyártásra is, ami lecsökkentené a megvalósítási költségeket és jelentős megtakarítást eredményezne az egészségügyi ellátóknak. Ezért a partnerek befektetőket és üzleti partnereket keresnek a rendszer kereskedelmi változatának kibocsátására. A HealthWear projekt az EU-s eTEN program keretében részesült pénzügyi alapokban.

cimkék

hirdetés

Könyveink