hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Inkább a kövérség, mint a magány?

A magány és a társadalmi elszigeteltség károsabb lehet az egészségre, mint az elhízás – állapította meg egy tanulmány, amelyet az Index ismertet.

Az American Psychology Association éves gyűlésén bemutatott tanulmány szerint a jelenség növekvő egészségügyi kockázatot jelent, és nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a trend megfordulna, írja az Index.

Az Egyesült Államokban körülbelül 42,6 millió, 45 évnél idősebb felnőtt szenvedhet krónikus magánytól – írja az AARP tanulmánya. Hogy bemutassák az elszigeteltség és a magány egészségügyi hatásait, Julianne Holt-Lunstad, a Brigham Young University kutatója és munkatársai két metaanalízist végeztek. Az elsőben 148 tanulmányt vizsgáltak át, több mint 300 ezer résztvevővel; ezek szerint a szoros emberi kapcsolatok 50 százalékkal csökkenthetik a korai halálozás kockázatát.

A második tanulmányban 70 korábbi kutatás eredményeit elemezték; ezek összesen 3,4 millió egyént érintettek, elsősorban Észak-Amerikából, valamint Európából, Ázsiából és Ausztráliából. Ezek a kutatások azt vizsgálták, hogy a társadalmi elszigeteltség, a magány vagy az egyedüllét mind befolyásolhatják a halálozási mutatókat. A kutatók szerint mindhárom tényezőnél egyformán magas a korai halálozás kockázata – legalább akkora, de inkább nagyobb mértékben, mint az elhízásnál.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink