hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Ingyen publikálhatnak a magyar kutatók

Előfizetői megállapodást kötött a Taylor & Francis Online Library elektronikus folyóiratcsomaghoz való hozzáférésről a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program és a brit Taylor & Francis kiadói csoport. A nyílt hozzáférésű publikációk mozgalma nyomán átalakulóban van a tudományos folyóirat- és könyvkiadás hagyományos üzleti modellje.

A március 9-én ünnepélyesen aláírt megállapodás lényege, hogy azok a kutatók, akik affiliációval rendelkeznek az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) előfizetői között szereplő magyar felsőoktatási intézményeknél, nyílt hozzáférésű, azaz open access cikkeket jelentethetnek meg a brit Taylor & Francis kiadói csoport folyóirataiban. A kutatók mentesülnek a közzétételi költségek (APC – article processing charges) megfizetése alól a Taylor & Francis, Taylor & Francis Open és Cogent OA folyóiratokban.

A formátumkövetelmények szerint a tudományos közleményeknek a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC licenc alatt kell megjelenniük, vagyis vagy teljesen szabad elérésű kulturális műveknek kell lenniük a szerzők kötelező feltüntetése mellett, vagy pedig kizárólag nonprofit célok érdekében használható szabad elérésű műveknek. Az EISZ-előfizetői kör tagjai 2018-ban: a Budapesti Corvinus Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Közép-európai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A teljes információ az MTA honlapján

(forrás: MTA)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink